06 iul. 2022 | 11:05

Salariu de până la 6000 de lei pentru ”câteva ore seara și în weekend”: cum își suplimentează românii veniturile

ACTUALITATE
Salariu de până la 6000 de lei pentru ”câteva ore seara și în weekend”: cum își suplimentează românii veniturile

Deși ai crede că se câștigă foarte bine în Poșta Română, iar angajații nu au niciun motiv să părăsească instituția, realitatea este semnificativ mai complexă decât pare la prima vedere. Mai mulți angajați au găsit soluții foarte eficiente de sporire a veniturilor și aleg să plece sau să se pensioneze.

Valentin Ștefan este directorul Poștei Române și, din această poziție, a fost invitat la Profit News TV. Oficialul a atras atenția asupra unui trend îngrijorător din instituția pe care o conduce, faptul că sute de oameni părăsesc locul de muncă în fiecare lună, cei mai mulți dintre ei ieșind la pensie. Pe de altă parte, în locul lor nu vin alți oameni pentru că salariile sunt infime, 1900 lei net pentru oficianți, poștași, șoferi.

Cum își sporesc poștașii salariul

Deși salariile în Poșta Română sunt infime, Valentin Ștefan a dat exemplul unei persoane care, din citit contoare, câteva ore seara și în weekend, a reușit să câștige vreo 6000 de lei brut. ”La Poștă avem undeva venitul mediu în companie, și salariul de bază și bonusuri și sporuri undeva la 4.100 de lei, în medie, brut. Se impozitează, coboară mult sub 4.000 de lei. Acum, dacă ne uităm strict la operațional, la oficianți, poștași, soferi, salariul mediu este 1.900 de lei, salariul net. De aici problema cu lipsa de angajați și de interes față de companie”. a afirmat șeful Poștei Române.

Un pic șocant este argumentul din spatele acestui dezastru din instituția Poștei Române. Aparent, există o serie stufoasă de oportunități pentru bonusare și stimuli, dar dincolo de asta, nu există ”capacitatea administrativă să verifici unde nu merge treaba”. Practic, a confirmat cu alte cuvinte că această instituție importantă din România funcționează, în mare parte, pe sistemul românesc ”timpul trece, leafa merge”.

Ca un exemplu de bonusare, angajații, dacă vor, pot câștiga un leu pentru fiecare contor citit. Adoptând acest mecanism, în jur de 1000 de angajați primesc între 300 și 500 de lei net. Pe de altă parte, lucrând seara și în weekend, o persoană din București a ajuns să câștige 6000 de lei brut, în condițiile în care salariul ei era undeva la 2600 de lei.

”Sunt sute de oameni care pleacă în fiecare lună din companie să se pensioneze. Trebuie să ne gândim să aducem oameni în companie”, a spus el, arătând că duc o lipsă de personal în special în zonele urbane, Timișoara, București, Cluj, Constanța Craiova. ”Nu vor să lucreze, nu la poștă, ci pe salarii mici, asta e problema structurală a companie”, a insistat directorul, cu mențiunea importantă că, în cazul Poșta Română, nu există există discrepanță de salarii între mediul rural și urban, conform profit.ro. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele