S-a schimbat legea pentru românii cu mașinii electrice: au scăpat de un stres important și o posibilă amendă

S-a schimbat legea pentru românii cu mașinii electrice: au scăpat de un stres important și o posibilă amendă

Lucrările de racordare la rețeaua electrică a punctelor ori stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice vor putea fi făcute și fără autorizație de construire, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării.

Așadar, prin viitorul proiectul vor fi modificate mai multe acte normative, unul dintre actele vizate fiind Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

De fapt, în legea amintită va fi introdusă o nouă situație în care cei ce vor să facă diverse lucrări de construcții vor fi scutiți de obținerea unei autorizații de construire.

“Se pot executa fără autorizație de construire și fără elaborarea, avizarea și aprobarea, în prealabil, a unei documentații de amenajare a teritoriului și/ sau a unei documentații de urbanism, lucrări de racordare la rețeaua de alimentare cu energie electrică a punctelor/ stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice”, scrie în proiectul aflat în dezbatere.

Lucrările se vor face, practic, în baza unui aviz de amplasare emis de autoritatea administrației publice locale. Excepția va fi valabilă doar pentru lucrările de racordare ce nu provoacă congestionarea sau blocarea traficului pietonal și/ sau rutier.

O ordonanță benefică

Autorizația de construire reprezintă actul final de autoritate al administrației publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcții corespunzător măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea și postutilizarea construcțiilor.

În lipsa unei autorizații de construire, cei care construiesc se supun mai multor riscuri, cum ar fi amenzi de până la 100.000 de lei sau chiar procese în instanță cu vecinii.

În prezent, sunt mai multe lucrări care nu modifică structura de rezistență și/ sau aspectul arhitectural al construcțiilor ce pot fi făcute fără autorizație de construire/ desființare. Printre altele, vorbim aici despre reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, reparații și înlocuiri de sobe de încălzit, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare etc.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să mai parcurgă câțiva pași pe traseul legislativ, având, până acum, doar acordul senatorilor.

Etichete: