26 mai 2022 | 18:25

Românul care a negociat Alaska de la ruși: cum a ajuns generalul George Pomuț un erou american

ACTUALITATE
Românul care a negociat Alaska de la ruși: cum a ajuns generalul George Pomuț un erou american

George Pomuț este românul care a negociat Alaska de la ruși. Aceasta este cunoscută drept cea mai mare tranzacție imobiliară din istorie. Află detalii despre generalul român și cum a ajuns acesta să fie considerat un erou american.

George Pomuț s-a născut la 31 mai 1818 în orașul Gyula. Părinții săi erau înstăriți, asigurându-i acestuia educația necesară și studiind arta militară la Academia Militară din Viena și Saint Etienne. După absolvirea studiilor, acesta a devenit procuror regal, iar mai apoi și-a deschis un cabinet de avocatură.

În momentul izbucnirii Revoluției din 1848, acesta avea 30 de ani, participând la revoluția pașoptistă ungară, iar apoi s-a înrolat ca voluntar în armată. După victoriile înscrise, Pomuț primea gradul de căpitan. Ulterior, pentru a scăa de condamnarea primită din partea guvernului austriac, s-a mutat în Italia și apoi în Germania.

A decis însă că vrea să plece în Statele Unite ale Americii, făcând acest pas alături de 30 de camarazi, ajungând în New York în 24 februarie 1850. După doar câteva luni petrecute aici, Pomuț alături de alți revoluționari au plecat sătre Keokuk din Iowa.

Colonia lor se numea „New Buda” și se afla aproape de Burlington. După cinci ani, acesta primește cetățenie americană, iar într-o asociere cu un om bogat al vremii, a cumpărat mai multe terenuri. În anul 1860, la recensământ, Pomuț apărea în documente ca fiind avocat, cu o avere de 1.000 de dolari în imobile și avere personală de 200 de dolari.

românul negociat alaska

Generalul Pomut este considerat un erou al Americii

Un an mai târziu s-a înrolat din nou ca voluntar, doar că de această dată în Armata Uniunii. În gradul de locotenent, Pomuț ajungea să fie promovat ca locotenent major și apoi adjutant datorită calmului și curajului său, devenind astfel un erou pentru faptele sale.

În 1863 acesta este promovat la gradul de maior, iar un an mai târziu, în cadrul luptelor pentru orașul Atlanta, Pomuț ajunge în Cartierul General al Armatei Nordiste fiind avansat ca ”Provost Marshall” al regimentului 17. Acesta a luptat nenumărate bătălii grele, ieșind mereu învingător. În semn de recunoaștere a meritelor sale, George Pomuț primește gradul de general de brigadă.

George Pomuț este românul care a negociat Alaska

În anul 1866, generalul Pomuț este numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg, iar în anul 1874, acesta devine consul general. Românul cunoștea 8 limbi străine și a contribuit major în relațiile americano-ruse. În spatele acestor merite se află inclusiv „afacerea Alaska” ce a avut loc în data de 30 martie 1867.

Datorită inteligenței sale, Pomuț l-a sfătuit pe țarul Alexandru al III-lea să scape de teritoriu respectiv, pe baza lipsei de vegetație, a condițiilor vitrege de-acolo sau lipsa populației. Tot el a fost și cel care a condus negocierile, SUA intrând în posesia vastului teren pentru suma de doar 7,2 milioane de dolari.

românul negociat alaska

Documentul prin care SUA cumpara Alaska

Aceasta este cunoscută drept cea mai profitabilă afacere imobiliară din istorie, avand în vedere că SUA a plătit doar 4,74 de dolari pe km pătrat. Rușii nu au luat însă în considerare aurul, petrolul și celelalte bogății subterane. Această tranzacție l-a determinat pe U.S. Grant să îl viziteze personal pe Pomuț.

În ceea ce privește sfârșitul generalului, chiar și în prezent aceasta rămâne o enigmă. După ce și-a încheiat misiunea diplomatică, Pomuț a rămas în Rusia. Americanii știu că a murit în sărăcie în data de 12 octombrie 1882, în Sankt Petersburg.