31 aug. 2022 | 09:44

Reacții din toată lumea după moartea lui Gorbaciov. Ce au transmis Putin, Biden, Macron sau von der Leyen

ULTIMA ORĂ
Reacții din toată lumea după moartea lui Gorbaciov. Ce au transmis Putin, Biden, Macron sau von der Leyen

Mihail Gorbaciov, ale cărui reforme au dus la sfârșitul Războiului Rece, dar au dus la prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit la 91 de ani. Gorbaciov, primul și singurul președinte al Uniunii Sovietice, a murit marți, după o boală îndelungată, a anunțat Spitalul Clinic Central din Moscova într-un comunicat.

Val de reacții după ce singurul președinte URSS a murit

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace este considerat unul dintre cei mai influenți lideri ai secolului XX.

Iată câteva dintre reacțiile din întreaga lume:

Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat „cele mai profunde condoleanțe”, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov pentru agenția de presă Interfax. „Mâine va trimite o telegramă de condoleanțe familiei și prietenilor săi”.

Președintele american Joe Biden

„Mihail Gorbaciov a fost un om cu o viziune remarcabilă. În calitate de lider al URSS, el a colaborat cu președintele Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două țări ale noastre, spre ușurarea oamenilor din întreaga lume care se rugau să se pună capăt cursei înarmărilor nucleare.

După decenii de represiune politică brutală, a adoptat reformele democratice. A crezut în glasnost și perestroika – deschidere și restructurare – nu ca simple sloganuri, ci ca o cale de urmat pentru poporul Uniunii Sovietice după atâția ani de izolare și privațiuni.

„Acestea au fost actele unui lider rar – unul cu imaginația de a vedea că un viitor diferit era posibil și cu curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l realiza. Rezultatul a fost o lume mai sigură și o mai mare libertate pentru milioane de oameni.

„Transmitem cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor săi, precum și oamenilor de pretutindeni care au beneficiat de credința sa într-o lume mai bună.”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres

„Mihail Gorbaciov a fost un om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei. Lumea a pierdut un lider global impunător, un multilateralist convins și un avocat neobosit al păcii. Sunt profund întristat de dispariția sa.”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

„Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere și respectat. El a jucat un rol crucial pentru a pune capăt Războiului Rece și pentru a doborî Cortina de Fier. A deschis calea pentru o Europă liberă … Această moștenire este una pe care nu o vom uita.”

Președintele francez Emmanuel Macron

„Condoleanțele mele la moartea lui Mihail Gorbaciov, un om al păcii, ale cărui decizii au deschis calea spre libertate pentru ruși. Angajamentul său pentru pace în Europa a schimbat istoria noastră comună.”

Fundația și Institutul Reagan

„Fundația și Institutul Reagan deplânge pierderea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, un om care a fost cândva un adversar politic al lui Ronald Reagan și care a sfârșit prin a deveni un prieten. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia Gorbaciov și poporul rus.”

Fostul secretar de stat al SUA James Baker III

„Istoria își va aminti de Mihail Gorbaciov ca de un gigant care și-a condus marea sa națiune spre democrație. El a jucat un rol critic în încheierea pașnică a Războiului Rece prin decizia sa de a nu folosi forța pentru a menține imperiul unit… Lumea liberă îi simte foarte mult lipsa.”

Premierul britanic Boris Johnson

„Am admirat întotdeauna curajul și integritatea de care a dat dovadă pentru a duce Războiul Rece la o concluzie pașnică … Într-o perioadă de agresiune a lui Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit pentru deschiderea societății sovietice rămâne un exemplu pentru noi toți.”

Fostul prim-ministru canadian Brian Mulroney

„A fost un bun prieten, oricât de surprinzător ar putea părea acest lucru … Era un om foarte plăcut cu care să ai de-a face și avea o viziune măreață pentru viitorul țării sale, care este antitetică față de cea care se articulează acum. Istoria își va aminti de el ca de un mare lider transformator.”

Jim Chalmers, trezorierul Australiei

„A căzut cortina peste unul dintre cei mai importanți lideri ai lumii. A fost o figură centrală într-un moment definitoriu. Când lumea vedea conflicte și impas, el a văzut pace și posibilități.

A fost întruchiparea curajului și a viziunii și a fost un memento că este nevoie de mai mult curaj pentru a pune capăt unui război decât pentru a începe unul, iar darul său pare și mai remarcabil în lumea contemporană.

Nu există istorie a secolului XX în care el să nu joace un rol central. Așadar, lumea deplânge astăzi dispariția sa”.

Mihail Gorbaciov avea 91 de ani și a murit în urma unei boli care îl chinuia de mult timp.