Ramzan Kadîrov critică dur cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Viktor Medvedciuk, printre oficialii recuperați de Putin

de: Cătălina Burghelea
22 09. 2022

Ucraina a anunţat, miercuri, cel mai mare schimb de prizonieri cu Rusia, reușind să recupereze 215 militari, printre care şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă. În cealaltă tabără au ajuns 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare de Kiev. Însă, operațiunea este criticată dur de liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Rusia și Ucraina au efectuat cel mai mare schimb de prizonieri

„Am reuşit să eliberăm 215 de persoane”, cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse în februarie, a spus şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Iar Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv pe fostul deputat Viktor Medvedciuk, cumătrul lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Ramzan Kadîrov este dezamăgit de decizia lui Putin

Schimbul de prizonieri nu este văzut cu ochi buni de șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care a criticat dur decizia autorităților militare de a-i elibera pe luptătorii străini capturați la uzina Azovstal din Mariupol. Aliatul lui Putin s-a arătat dezamăgit de faptul că nu a fost consultat și susține că schimbul a fost făcut în condiții dictate de Kiev.

„Extrem de nemulțumit de schimbul de ieri. Chiar și situația în sine este în mare parte de neînțeles pentru mine. Întotdeauna, atunci când s-au luat decizii de luptă sau tactice, noi, participanții activi la operațiunea specială, am fost consultați. Dar aici…

Înțeleg că Ministerul Apărării și FSB-ul văd mai bine de la vârf, dar cred că infractorii care sunt recunoscuți ca teroriști nu ar trebui să fie schimbați cu militari. Aș înțelege dacă ar exista un schimb echivalent – un militar pentru un militar, un agent pentru un agent. Avem o mulțime de militari capturați în cadrul forțelor armate, care pot fi schimbați în proporție de o sută la unu, așa că vor mai fi câțiva.

Am efectuat schimbul în condiții ucrainene. Acest lucru nu este corect. Luptătorii noștri i-au zdrobit pe fasciști în Mariupol, i-au condus la Azovstal, i-au afumat din subsoluri, au murit, au fost răniți și contuzionați. Predarea chiar și a acestui terorist de la Azov ar fi trebuit să fie inacceptabilă. Și astfel nu este surprinzător că luptătorii, care au eliberat Mariupol și se află acum pe linia frontului, își spun punctul de vedere – să nu-i ia pe naziști prizonieri (…)”, a scris Kadîrov pe canalul său de Telegram.

De ce Kievul l-a dat pe Viktor Medvedciuk

Procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, a explicat că ancheta preliminară în cazul fostului deputat Viktor Medvedciuk, cercetat pentru înaltă trădare, a fost finalizată înainte de a fi predat Rusiei în cadrul schimbului de prizonieri.

„În schimbul vieții și libertății apărătorilor noștri, Ucraina l-a dat pe Medvedciuk. Cercetarea preliminară a fost finalizată. Mărturia lui Medvedciuk este documentată. Nu eliberăm pe nimeni, ci îi transferăm dintr-o închisoare ucraineană în marea închisoare numită Rusia”, a menționat Kostin.

Despre Medvedciuk s-a spus că ar fi urmat să fie instalat în funcția de președinte al Ucrainei, după victoria rușilor. Oligarhul a fost arestat în aprilie de serviciile secrete ucrainene.