09 dec. 2022 | 12:43

VIDEO „E prima dată când îl văd beat”. Vesel și cu şampania în mână, Putin anunță că atacurile continuă în Ucraina

ULTIMA ORĂ
VIDEO „E prima dată când îl văd beat”. Vesel și cu şampania în mână, Putin anunță că atacurile continuă în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări că bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene vor continua, șeful Kremlinului adăugând că atacurile masive reprezintă represalii pentru explozia de la podul Kerci (Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014).

Putin se răzbună pentru podul din Crimeea

„Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeei? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (n.r. – pe teritoriul rus)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a declarat Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi, în timp ce bea șampanie.

De ce apariția liderului rus este motiv de controverse

Videoclipul a devenit viral, mai mulți internauți acuzându-l pe liderul rus că este „beat”. Acest comportament este total neobișnuit, deoarece Vladimir Putin are o reputație pentru abstinența controlată, a remarcat economistul suedez Anders Åslund, care a servit ca consilier al guvernelor rus și ucrainean în anii 1990.

„Este pentru prima dată când l-am văzut pe Putin beat în orice context. Vorbește prostii ca de obicei, dar pare să-și dea seama că este un ratat. Foarte interesant și promițător. Toți rușii vor vedea că este beat și slab”, a relatat Åslund.

Acuză Kievul de „genocid”

Insistând asupra opririi aprovizionării cu apă în regiunea separatistă prorusă Doneţk, liderul de la Kremlin a acuzat Kievul de „genocid”. De asemenea, Putin i-a reproșat Occidentului că închide ochii la acţiunile Ucrainei. În schimb, „când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul”, a spus el ironic.

După explozia care a avariat podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea anexată, atac atribuit de Moscova unui sabotaj ucrainean, a urmat o serie de raiduri ruseşti cu drone şi rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene, provocând pene de curent uriașe.

Circulaţia rutieră pe pod a fost restabilită luni, când preşedintele Vladimir putin a condus demonstrativ un autoturism pe ruta avariată. Lucrările la podul Crimeii au fost finalizate, iar traficul auto este din nou posibil. Presa rusă a publicat un videoclip cu liderul de la Kremlin conducând un Mercedes, în timp ce vicepremierul Marat Khusnullin îi relata cum s-a lucrat.

Rusia este pregătită pentru un război îndelungat cu Ucraina

Pe de altă parte, Vladimir Putin este pregătit pentru un conflict prelungit în Ucraina, subminând speculațiile că o nouă rundă de mobilizare ar putea avea loc în Rusia. El a reiterat, de asemenea, afirmația Moscovei că războiul este vina Kievului și că a început în 2014, ca urmare a ceea ce el a descris drept o „lovitură de stat”, când președintele ucrainean de atunci (Viktor Ianukovici) și guvernul său prorus au fost înlăturați.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a avertizat că un scenariu de coșmar s-ar putea întâmpla cu metropla dacă atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei continuă. „Capitala ar putea pierde energie, apă și căldură. Apocalipsa s-ar putea întâmpla, ca în filmele de la Hollywood, când nu este posibil să locuiești în case, având în vedere temperatura scăzută”, a declarat el.