Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, audiat la DNA într-un nou dosar. Procurorii l-au ridicat de pe aeroportul Otopeni

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, audiat la DNA într-un nou dosar. Procurorii l-au ridicat de pe aeroportul Otopeni

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, ar fi fost reținut, vineri dimineaţă, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pe Aeroportul Otopeni şi dus la audieri. Deocamdată, nu se ştie clar motivul audierii politicianului, dacă ar avea vreo legătură cu dosarul Colectiv în care este judecat.

O nouă lovitură pentru Cristian Popescu Piedone

UPDATE 13.35. Cu puțin timp în urmă, Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5, a ajuns la sediul DNA, pentru a da explicații în acelaşi dosar în care este vizat şi Cristian Popescu Piedone.

„Vă dau toate detaliile când ies, vă rog să mă lăsaţi să îmi fac datoria de cetăţean. Trebuie să dau declaraţii înainte, după acea vorbim. Contractul de salubrizare la Sectorul 5 nu se putea decât cu firma primăriei, care avea exclusivitate acolo, altceva nu ştiu să vă spun. Vă dau declaraţii după ce ies”, a explicat Florea, la intrarea în sediul DNA.

Știrea inițială

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 al Capitalei, ar fi fost dus la audieri la DNA, vineri dimineaţă. Se pare că edilul a fost săltat de procurori de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, potrivit România TV. Nu este clar dacă reținerea acestuia ar avea vreo legătură cu dosarul Colectiv sau este vorba despre un alt dosar ce-l vizează pe Piedone.

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, audiat la DNA

Curtea de Apel Bucureşti urmează să pronunţe sentinţa definitivă în cazul Colectiv, dosar în care fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit o condamnare, în primă instanţă, de opt ani şi șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Procesul s-a finalizat în luna decembrie 2019, dar judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei definitive. Drept motiv, CAB a dat vina şi pe avocaţi, care ar fi continuat să depună detalii scrise după data stabilită de magistraţi.

Val de condamnări pentru tragedia din 2015

La jumătatea lunii decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis condamnări pentru Cristian Popescu Piedone: 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, în care au pierit zeci de tineri; cei trei patroni de la Colectiv (Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu) – câte 11 ani şi 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cine au fost găsiți vinovați pentru Colectiv

De asemenea, Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp), a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, precum și Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Trași la răspundere au fost George Matei şi Antonina Radu, doi pompieri de ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv, fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare etc.

Daune morale și materiale uriașe

Persoanele condamnate la închisoare în dosarul Colectiv au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului petrecut la sfârșitul lunii octombrie 2015. Mai mult, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să ofere despăgubiri mai multor spitale din Capitală şi din ţară de peste opt milioane de lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru victimele decedate şi rănite.

Citește și: