Președintele Finlandei a vorbit cu Putin despre aderarea la NATO. Cum a decurs discuția telefonică

Președintele Finlandei a vorbit cu Putin despre aderarea la NATO. Cum a decurs discuția telefonică

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a vorbit la telefon, sâmbătă, cu Vladimir Putin, căruia i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, a anunțat Administrația prezidențială de la Helsinki. În cadrul convorbirii telefonice, liderul de la Kremlin a fost informat despre cât de fundamental au alterat cererile Moscovei climatul de securitate al Finlandei, de la finele lui 2021, ca țările să nu se alăture NATO și invadarea masivă a Ucrainei.

Sauli Niinisto l-a sunat pe Putin, ca să-i spună că Finlanda va adera la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto l-a sunat, sâmbătă, 14 mai, pe Vladimir Putin, cu care a discutat despre iminenta candidatură a ţării nordice la NATO. Liderul de la Helsinki a transmis Kremlinului cât de fundamental a fost alterată securitatea Finlandei din cauza cererii Rusiei de a nu se alătura Alianței militare. Cei doi șefi de stat au discutat și despre războiul din Ucraina. Este de așteptat ca cererea să fie anunțată mâine (n.r. – duminică, 15 mai).

Discuția cu liderul de la Kremlin a decurs fără probleme

Sauli Niinisto a discutat la telefon cu Vladimir Putin despre cererea de aderare la NATO a țării nordice, care urmează să fie anunțată în acest weekend. Apelul telefonic a fost „inițiat de Finlanda”. Vestea nu a fost bine primită la Kremlin, considerând sfârşitul neutralităţii militare o „greşeală”.

Potrivit Administrației prezidențiale de la Helsinki, Niinisto și-a amintit că i-a spus președintelui Putin, la prima lor întâlnire din 2012, că fiecare țară independentă își maximizează securitatea. Iar acest lucru se întâmplă acum. Alăturându-se blocului militar, Finlanda își întărește securitate și își asumă responsabilități.

„Conversaţia a fost directă şi la obiect şi a decurs fără probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat şeful statului finlandez. Totodată, țara nordică „doreşte să se ocupe de probleme practice, legate de faptul că este vecină a Rusiei, într-un mod adecvat şi profesionist”, a dat asigurări Niinisto.

Alianța militară așteaptă un răspuns de la Helsinki

Finlanda, prin vocea preşedintelui (Sauli Niinisto) şi a premierului (Sanna Marin), a anunţat că se va alătura „fără întârziere” Organizației conduse de SUA. Suedia, precum vecinul său tradițional neutru, este, de asemenea, așteptată să-și anunțe propria candidatura în zilele următoare.

Recent, Dmitri Polianski, reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, a avertizat că aderarea celor două țări nordice la NATO le va transforma în țări inamice. Suedia și Finlanda vor deveni, peste noapte, inamice și o „țintă” pentru Moscova, a evidențiat oficialul rus.

Citește și: