Obligatoriu pentru toți românii care stau la bloc, până pe 31 decembrie 2022: dacă intri în această categorie, nu mai scapi

Obligatoriu pentru toți românii care stau la bloc, până pe 31 decembrie 2022: dacă intri în această categorie, nu mai scapi

După mai multe amânări în ultimul an și jumătate, românii care stau la bloc și au centrală proprie sau sunt racordați la un sistem termic centralizat au o obligație foarte importantă. Dacă nu, riscă să fie amendați. Termenul este 31 decembrie 2022.

La mijlocul anului trecut, s-a impus prin lege ca, până la finele lui 2021, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică să aibă contoare pentru căldură și apă caldă. În decembrie același an, termenul a fost mutat la 31 decembrie 2022. Între timp, s-a mai produs însă o schimbare foarte importantă. A fost introdusă obligația dotării cu contoare individuale și pentru cei care stau în imobile dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, nu doar pentru cei din clădirile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Practic, toți românii care stau la bloc sunt vizați de această măsură obligatorie până la finele acestui an.

Ce spune legea, toți românii cu centrale de apartament sau de bloc trebuie să știe

Legea nr. 196/2021, apărută în iulie 2021, este cea care stabilește obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021. În ultima lună din anul trecut, având în vedere că mai erau de instalat peste 550.000 de contoare, autoritățile au mutat termenul de obligativitate pe 31 decembrie 2022. Amânare s-a produs prin Legea 314/2021, publicată în monitorul oficial pe 29 decembrie.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022. Având în vedere că s-a menționat și termenul de 31 decembrie 2022, este improbabil sau imposibil să se mai producă o altă amânare.

„În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se mai arată în același document, conform Avocatnet.ro.