16 ian. 2022 | 10:15

Oamenii de știință au descoperit cum traversezi dintr-o lume în alta

ACTUALITATE
Oamenii de știință au descoperit cum traversezi dintr-o lume în alta

Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au creat o imagine a modului în care ai putea, cumva, să traversezi între lumi. Sau un fel de…

După cum este detaliat într-un nou studiu publicat în revista Nature, echipa a captat imagini cu atomi super-reci în procesul de trecere de la a fi guvernați de fizica clasică și cuantică. Ideea a fost să îi înghețe în loc, pentru a le observa interacțiunile și comportamentele la nivel cuantic.

Pe măsură ce au făcut tranziția, șirul de particule s-a transformat într-un model de „tornade cuantice” – o privire vie și fascinantă asupra lumii cuantice.

Oamenii de știință au făcut o descoperire importantă

În lumea cuantică, particulele nu au o locație stabilită ca tine și obiectele din jurul tău. În schimb, atomii sunt guvernați de principiul ciudat conform căruia locația dată a unei particule este o probabilitate. Un atom are șansa de a se afla în două locații în același timp, așa că regulile tipice ale fizicii nu se aplică.

„Această cristalizare este determinată exclusiv de interacțiuni și ne spune că trecem de la lumea clasică la lumea cuantică”, a declarat Richard Fletcher, profesor de fizică la MIT și coautor al studiului, într-o declarație.

Când particulele interacționează în acest fel, ar trebui să arate un comportament ciudat, dar observarea mecanicii cuantice în timp ce funcționează în lumea „clasică” nu este tocmai ușoară.

Pentru a depăși această limitare, oamenii de știință de la MIT au rotit rapid un fluid cuantic de atomi ultrareci. Inițial, norul rotund de atomi a format o structură subțire, asemănătoare unui ac.

Când mecanica cuantică a început să preia conducerea, acul s-a spart într-un model cristalin al tornadelor cuantice în miniatură. Rezultatele sunt prima documentare directă a unui gaz cuantic cu rotație rapidă care evoluează, potrivit echipei de cercetare.

„Chiar și în fizica clasică, acest lucru dă naștere la formarea de modele interesante, precum norii care se înfășoară în jurul Pământului în mișcări spiralate”, a spus Martin Zwierlein, profesor de fizică al MIT, în declarație. „Și acum putem studia asta în lumea cuantică”.