06 iul. 2022 | 23:08

O nouă avertizare meteo ANM. Cod portocaliu de vreme extremă în București și alte 22 de judeţe – Hartă

ULTIMA ORĂ
O nouă avertizare meteo ANM. Cod portocaliu de vreme extremă în București și alte 22 de judeţe - Hartă

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod portocaliu pentru București și alte 22 de județe. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat în ce zone va fi mai rău. Potrivit experților în vreme, sunt sub avertizare cod portocaliu județele Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Bistrița-Năsăud, județul Mureș, Harghita, Bacău, Vrancea, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Călărași, inclusiv Capitala.

Alertă meteo pentru București și alte 22 de judeţe

„În ultimele 24 de ore putem să spunem că, în continuare, se menține diversitatea fenomenelor meteorologice extreme, fie că vorbim de caniculă, fie că vorbim de situații de natură hidrologică și averse torențiale”, a precizat Elena Mateescu la Antena 3. „Județele Vrancea, Vaslui, Buzău, Brăila s-au aflat, astăzi, sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben. Doar în această parte a țării, valorile de temperaturi, astăzi, au mai atins 35 și au depășit 35 de grade Celsius, valul de căldură a fost unul persistent în această parte a țării”, a mai spus directorul ANM.

Vijelii și ploi anunțate de ANM

De asemenea, vorbim și de o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru nordul Moldovei, zone din partea centrală a țării, Transilvania, pentru zone din Muntenia. Practic, atenționarea ANM coincide cu zona portocalie valabilă până mâine (n.r. – joi, 7 iulie), la ora 12:00, privind aversele torențiale. Alerta meteorologilor este valabilă până mâine, la ora 12.00.

Citește și Cum dezactivezi avertismentele RO-ALERT pe iPhone și Android

În zonele vizate de furtuni și vijelii, la nivel local, se vor acumula cantități de peste 50-60 de litri pe metru pătrat. În București, în a doua parte a nopții, este posibil să înceapă să plouă, mai ales spre dimineață, unde se vor strânge cantități de peste 30-35 de litri pe metru pătrat. Aversele vor fi însoțite și de intensificări ale vântului, care pot atinge la rafală viteză de peste 70-80 km/h.

Nu scăpăm de caniculă

Începutul de săptămână debutează cu sisteme noroase, în special în zonele centrale și nordice ale țării. Însă, din a doua parte a lunii iulie, valul de caniculă revine în România. ANM prognozează temperaturi de peste 35, 36, posibil 37 de grade în majoritatea zonelor de câmpie, cu precădere în zonele extracarpatice, a explicat Mateescu. Valorile termice tropicale care urmează pentru luna lui cuptor vor afecta consumul maxim de apă al plantelor, a avertizat șefa ANM.

„Cu toată responsabilitatea o spun că este posibil ca acest an agricol să se înscrie în seria anilor celor mai secetoși, în top cinci din 1961 și până în prezent, de când face măsurători din perspectiva rezervei de apă din sol”, a conchis Elena Mateescu.

Din cauza temperaturilor de foc, 70% din teritoriul României este afectat de secetă. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că fenomenul este unul grav, care se petrece și în alte țări europene.