03 dec. 2022 | 16:52

Nu mai poți avea talon la mașină: avertisment pentru toți șoferii care nu sunt atenți cu ce își „încalță” mașinile

AUTO
Nu mai poți avea talon la mașină: avertisment pentru toți șoferii care nu sunt atenți cu ce își „încalță” mașinile

Cel mai recent clip al MAI informează cu privire la obligativitatea șoferilor de a-și echipa mașinile cu anvelope de iarnă. În caz contrar, este o modalitate sigură de a rămâne fără talon la mașină.

Un nou clip de informare a venit din partea Ministerului Afacerilor Interne în care este prezentată obligativitatea șoferilor de a-și echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă. Ca șofer, trebuie să știi care cauciucuri de iarnă sunt cele conforme, dar și la ce amenzi să te aștepți în cazul în care nu respcți regula.

În clip, MAI prezintă că nu există o dată anume când anvelopele de iarnă trebuie puse pe mașini, însă sunt anumite criterii în urma cărora acest lucru trebuie făcut de către șoferi.

„Însă, atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei ești obligat să-și echipezi autovehiculul cu anvelope de iarnă. Doar anvelopele de iarnă inscripționate cu simbolurile M+S sunt omologate pentru a fi folosite în condiții de iarnă. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. În această situație, polițistul rutier eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, reiese din clipul video al MAI.

Cum poți rămâne fără talon la mașină

În același context al răcirii vremii, Registrul Auto Român a prezentat modul în care anvelopele de iarnă sunt inscripționate conform cu legislația în vigoare din România.

„Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială, anvelopele care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006”, a precizat RAR.

Aceeași instituție precizează că dacă vechimea cauciucurilor este mai mare de 4-5 ani, părerea unui specialist este necesară pentru a putea efectua o verificare asupra uzurii acestora. Așadar, dacă șoferii respectă legislația în vigoare cu privire la utilizarea anvelopelor inscripționate cu literele M și S, aceștia nu riscă amendă contravențională.