Niciodată nu a fost mai profitabil să fii miliardar: averile au bubuit în pandemie, criza este doar pentru săraci

de: Alexandru Puiu
05 04. 2022

Pe sistemul ban la ban trage, în timp ce majoritatea românilor se chinuie să-și achite facturile la utilități și să facă față scumpirilor la carburant, miliardarii planetei trec prin cea mai profitabilă perioadă din viața lor. Ei fac banii la secundă.

Anul 2021, cel de-al doilea din pandemie, a venit cu vești foarte bune pentru miliardari precum Elon Musk, Jeff Bezos, Warren Buffett, Bill Gates sau Mark Zuckerberg. Pe parcursul celor 12 luni, averea, celor mai bogați americani s-a umflat cu nu mai puțin de 6.500 de miliarde de dolari. Principalul motiv din spatele exploziei de capital a fost evoluția prețului acțiunilor, dar și a piețelor financiare, per ansamblu. Datele au fost confirmate de Rezerva Federală din SUA, citată de CNBC.

Ruptura dintre bogați și săraci, mai mare ca niciodată

Averea cumulată a celor mai bogați 1% dintre americani a atins un nivel record de 45.900 de miliarde de dolari, la finele lui 2021, conform raportului anual al Rezervei Federale cu privire la averea gospodăriilor. Per ansamblu, în pandemie, averile bogaților americani a crescut cu aproximativ o treime sau 12.000 de miliarde de dolari.

”Cifrele sunt uluitoare. Boom-ul pandemic al bogăției se situează cu siguranță în vârful sau aproape de toate boom-urile din ultimii 40 de ani”, a spus Edward Wolff, profesor de economie la Universitatea din New York. Punctual, discutăm de faptul că cei mai bogați 1% dețineau la sfârșitul anului 2021 un procent record de 32,3% din averea națiunii, arată sursa citată.

În același timp, 90% dintre americani au înregistrat o scădere a averii totale, chiar dacă scăderea nu a fost neapărat fabuloasă, de la 30,5% până la 30,2%. În mod surprinzător, 2022 vine cu vești proaste pentru miliardari, din cauza fluctuațiilor de la bursă și a scăderii cotațiilor principalelor acțiuni, chiar și pe zona de tech.

Dacă ești însă curios din ce fac bani miliardarii planetei, secretul se pare că stă în continuare în acțiunile corporative și acțiunile fondurilor mutuale. În consecință, portofoliile de acțiuni ale celor mai bogați 1% dintre americani valorează acum 23.000 de miliarde de dolari și reunesc un record de 53,9% din totalul acțiunilor deținute individual, se arată în același comunicat FED.