07 iul. 2022 | 13:07

Monstrul Yeti, între mit și realitate. Ce i-a făcut pe ruși să deschidă o anchetă: adevărul despre legendara creatură a zăpezilor

ACTUALITATE
Monstrul Yeti, între mit și realitate. Ce i-a făcut pe ruși să deschidă o anchetă: adevărul despre legendara creatură a zăpezilor

Legenda lui Yeti, supranumit și „monstrul zăpezilor”, a animat imaginația multor oameni, de-a lungul timpului. În timp ce unii cred că acesta ar putea fi adevărat, alții susțin că ar fi o simplă născocire a unor minți vioaie.

În ani, Yeti a devenit un personaj cult destul de important pentru cei care și-au pus constant întrebări în legătură cu existența sa. Conform legendei, „monstrul” ar locui în imediata apropiere munților Himalaya, înspre sud.

Cele mai vechi relatări datează încă din perioada lui Alexandru cel Mare, conducătorul cerând în mod expres să vadă o astfel de creatură. Evident, supușii săi nu i-au putut satisface curiozitatea.

urma-zapada-yeti-everest

Urme pe zăpadă

Yeti a devenit la modă abia în secolul XX

Secolul XX a fost marcat de „scoaterea la suprafață” a lui Yeti, imediat după ce, în 1921, Henry Newman (jurnalist) le-a luat un interviu unor exploratori englezi, abia întorși dintr-o expediție pe Everest. Aceștia au relatat că ar fi văzut urme mari care, au susținut ei, ar fi aparținut „omului zăpezilor”.

21 de ani mai târziu, alți exploratori povesteau că ar fi văzut două pete negre care se mișcă prin zăpădă, dar și o ființă bipedă, mică de înălțime, cu caracteristici ciudate.

De-a lungul timpului, zvonurile despre existența lui Yeti s-au tot rostogolit, până când Hollywood a decis să traspună povestea într-o serie de filme, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Abominable (2019), Smallfoot (2018) şi The Abominable Snowman (1957).

xplorersweb.com

Reprezentare grafică Yeti / Foto: explorersweb.com

Rusia, direct interesată de legenda lui Yeti: ce au descoperit

De altfel, legenda a devenit atât de faimoasă, iar relatările oamenilor atât de multe, încât, în 2011, guvernul Rusiei a decis să organizeze propria investigație în ceea ce privește existența „monstrului”, așadar a pus la cale o conferință în care a reunit mai mulți experiți, în vestul Siberiei.

Cu toate că mulți dintre aceștia au susținut că Yeti nu aparține ficțiunii, ci mai degrabă realității, dovezile nu au fost suficiente pentru a trage o concluzie clară, așadar au fost clasificate ca fiind nefondate.

Mai mult, s-a ținut cont și de faptul că unii dintre cei prezenți la conferință au insistat că așa-zisele dovezi ar fi fost falsificate. Printre ei s-a numărat și Jeff Meldrum, un profesor de anatomie, de asemenea antropolog la Universitatea de Stat din Ohio.

Totuși, concluziile experților ruși nu sting curiozitatea celor pasionați de acest subiect, existând o sumedenie de exploratori amatori care încă mai speră să certifice existența „monstrului zăpezilor”.

În mod evident, în acest moment, niciuna dintre ipoteze nu poate fi scoasă totalmente din ecuație.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele