Meta dă în judecată un site care îți fură datele de pe Facebook, Instagram
Meta acționează în justiție împotriva a două site-uri care fură date. Compania a intentat de curând procese federale separate împotriva unei firme numite Octopus şi a unei persoane pe nume Ekrem Ateş.
Potrivit Meta, prima este filiala americană a unei firme multinaționale chineze de tehnologie care oferă servicii de “scraping-for-hire” persoanelor fizice și companiilor.
Pe cine dă în judecată Meta
Octopus vinde și software pe care oamenii îl pot folosi pentru a-și desfășura propriile campanii de colectare a datelor. Potrivit Meta, acest program compromite mai întâi conturile de Facebook și Instagram ale utilizatorului, furnizând informațiile de autentificare ale acestuia către Octopus, înainte de a continua să fure toate datele accesibile conturilor respectivei persoane.
Software-ul poate obține apoi numere de telefon, date de naștere și alte informații personale despre fiecare prieten de pe Facebook și Instagram conectat la un anumit client Octopus. Meta susține că Octopus și-a încălcat termenii și condițiile și Digital Millennium Copyright Act, oferind un serviciu de scraping automat și încercând să evite detectarea de către companie.
„Companii precum Octopus fac parte dintr-o industrie de furt de date în curs de dezvoltare care oferă servicii de automatizare oricărui client – indiferent de cine vizează și în ce scop fură”, a spus Meta. „Această industrie pune la dispoziție scraping-ul persoanelor și companiilor care altfel nu ar avea capacități”.
În ceea ce îl privește pe Ekrem Ateș, individul Meta dat în judecată, compania spune că a folosit conturi automate de Instagram pentru a colecta informații despre mai mult de 350.000 de utilizatori Instagram și a publicat ulterior acele date pe o serie de site-uri clonate, de unde se puteau vizualiza datele acelor persoane fără acordul lor.
De la începutul anului 2021, Meta spune că a întreprins mai multe măsuri în acest sens, inclusiv trimiterea acestuia unei scrisori de încetare și renunțare și revocarea accesului la serviciile sale. Nu este prima dată când Meta folosește acțiuni în justiție pentru a încerca să oprească eliminarea datelor. În 2020, de exemplu, compania a dat în judecată un cetățean turc care a eliminat peste 100.000 de profiluri Instagram.