Lumea microbiană, aproape la fel de necunoscută pentru omenire ca cea extraterestră: câte specii noi de bacterii au descoperit cercetătorii, cât de mare e pericolul
Aproape 1.000 de specii de bacterii au fost găsite în ghețarii din Platoul Tibetan, iar acesta este încă un indiciu că abia am zgâriat suprafața lumii microbiene.
Cu toate schimbările climatice care amenință mediul, aceste noi descoperiri ridică noi preocupări cu privire la eliberarea potențialilor agenți patogeni către lume.
După cum se raportează în revista Nature Biotechnology, oamenii de știință de la Universitatea Chineză de Știință au colectat zăpadă de suprafață, gheață și alte mostre de la 21 de ghețari tibetani între 2016 și 2020 și au descoperit 968 de specii de bacterii – aproximativ 82% dintre acestea nu au fost niciodată documentate.
Încălzirea globală ar putea cauza eliberarea multor bacterii printre oameni, ce ar putea cauza o sumedenie de boli
Cercetătorii ce au întreprins acest nou studiu își exprimă îngrijorarea și afirmă că ghețarii din Platoul Tibetan se topesc din ce în ce mai mult din cauza încălzirii temperaturilor cauzate de schimbările climatice. Teama lor este că multitudinea de bacterii care au fost ținute la înălțime, în Platoul Tibetan, timp de milenii, ar putea să migreze.
„Microbii patogeni moderni și antici prinși în gheață ar putea duce la epidemii locale și chiar la pandemii. Aceste microorganisme pot avea noi factori de virulență care fac plantele, animalele și oamenii vulnerabili”, se arată în studiu. „În plus, factorii de virulență pot fi transferați orizontal în cadrul unei comunități microbiene prin intermediul elementelor genetice mobile. Interacțiunea dintre ghețari și microorganismele moderne ar putea fi deosebit de periculoasă, iar riscurile potențiale pentru sănătate trebuie evaluate”, se mai notează.
Pentru ca lucrurile să fie și mai grave, Platoul Tibetan se află într-un loc foarte important, dar precar, din lume. Cunoscut ca „turnul de apă al Asiei”, este sursa câtorva dintre cele mai mari râuri din lume, înconjurate de zone dens populate, inclusiv râul Yangtze, râul Galben, râul Gange și râul Brahmaputra. Dacă o bacterie patogenă ar prinde rădăcini aici, aceasta ar avea potențialul de a fi devastatoare.