Lukașenko a confirmat oficial participarea Belarusului la războiul din Ucraina: „Nu o ascundem”

Lukașenko a confirmat oficial participarea Belarusului la războiul din Ucraina: „Nu o ascundem”

Președintele Alexandr Lukașenko a confirmat că Belarus participă la războiul din Ucraina, dar pentru a trata soldații ruși răniți și oferi hrană și adăpost refugiaților ucraineni. Aliatul lui Vladimir Putin a recunoscut că țara sa este implicată într-o „operațiune militară specială rusă”, însă refuză să trimită militari belaruși pe frontul vecin.

Lukașenko a recunoscut oficial participarea Belarusului la războiul împotriva Ucrainei

„(…) Din fericire, nu există război pe teritoriul Belarusului. Belarus participă la „operațiunea specială a Rusiei”, dar nu există soldați trimiși”, a spus Lukașenko.

„În ceea ce privește operațiunea militară specială din Ucraina, participăm într-adevăr. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Noi nu trimitem personalul militar nicăieri. Nu ne încălcăm angajamentele și obligațiile”, a continuat acesta, potrivit presei din Ucraina.

Ce scop are implicarea în luptă

Lukașenko a subliniat că participarea Belarusului la războiul din Ucraina are ca scop „prevenirea răspândirii acestui conflict pe teritoriul țării noastre”. De asemenea, vrea să împiedice un atac „sub acoperirea unei operațiuni militare speciale a Poloniei, Lituaniei și Letoniei”, pentru că „nimeni nu trebuie să folosească teritoriul Belarusului pentru a-i împușca pe ruși în spate”.

Ajutor medical pentru soldații răniți și refugiați

Referitor la ajutorul oferit pe câmpul de luptă, liderul de la Minsk a făcut următoarea precizare: „Da, oferim ajutor medical oamenilor. Am tratat oameni acolo unde a fost necesar. Da, hrănim oameni. Și nu numai ruși. Ci și refugiați, cerșetori, oameni săraci, 400-500 de persoane pe zi, care vin în Belarus din Ucraina,. Cum să nu-i hrănim sau să-i tratăm? Aceasta este forma noastră de participare la operațiunea militară. Nu va exista alta”.

Trenuri militare vor sosi în Belarus

Anterior, șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, a spus că Alexandr Lukașenko se teme de participarea Belarusului la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și va face tot posibilul pentru a preveni acest lucru. Potrivit informațiilor de la Kiev, Minsk intenționează să primească 20.000 de oameni mobilizați din Rusia. Ei ar trebui să reînnoiască unitățile armatei ruse staționate în Belarus până la sfârșitul lunii. În acest moment, Belarus se pregătește să primească trenuri militare din Federația Rusă.