Lovitură grea pentru Putin venită direct de la Kremlin, după ultimele decizii de pe front. Președintele rus nu mai are susținere pentru războiul din Ucraina

Lovitură grea pentru Putin venită direct de la Kremlin, după ultimele decizii de pe front. Președintele rus nu mai are susținere pentru războiul din Ucraina

Potrivit unui sondaj secret al Kremlinului, sprijinul pentru războiul din Ucraina a scăzut drastic în Rusia, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra lui Vladimir Putin.

Spre deosebire de 57% în iulie, doar 1 din 4 persoane susține acum menținerea soldaților ruși în Ucraina.

Informația a fost dezvăluită într-un raport redactat de Serviciul Federal de Gardă al Kremlinului pentru înalți oficiali guvernamentali. Site-ul independent de știri de investigație Meduza a reușit să obțină o copie a raportului.

Scăderea sprijinului vine după ce Rusia a ordonat mobilizarea a zeci de mii de oameni și trimiterea lor pe front. Săptămâna trecută, Putin a încercat să calmeze furia crescândă printr-o întâlnire publică cu soțiile soldaților.

Nivelurile de uzură rămân ridicate pe linia frontului, în timp ce continuă să apară informații despre pregătirea și echipamentul precar al recruților ruși recent mobilizați.

„Oamenii au perceput acest lucru ca pe ceva care nu îi privește. Acum, riscurile au crescut și oamenii vor ca discuțiile de pace să înceapă”, a declarat Denis Volkov, șeful Centrului Levada, ca răspuns la scăderea sprijinului în rândul publicului, potrivit The Telegraph.

Șoigu anunță investiții majore în armament

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat miercuri, în timpul unei conferințe televizate, că bugetul militar pentru noile arme va crește cu 50% începând cu 2023.

Potrivit informațiilor, producătorii din întreaga națiune care produc arme și muniții au depus eforturi suplimentare pentru a ține pasul cu cerințele în creștere ale invaziei tot mai mari din Ucraina.

Potrivit unei investigații recente a Institutului Regal al Serviciilor Unite, soldații ucraineni ar fi folosit, printre altele, lansatoare de rachete HIMARS false pentru a-i păcăli pe soldații ruși să risipească muniția pe ținte false pe câmpul de luptă din Ucraina.

De asemenea, Shoigu a declarat miercuri că Rusia plănuiește „construcții majore” la bazele militare care găzduiesc rachete nucleare rusești, inclusiv lucrări pentru a găzdui cele mai noi arme cu capacitate nucleară ale Rusiei.

Între timp, ucrainenii disperați se luptă cu consecințele recentelor atacuri cu rachete rusești care au lăsat orașe și sate fără electricitate sau încălzire.

Serviciul de urgență al statului ucrainean a declarat miercuri că cel puțin nouă persoane au fost declarate moarte în incendii în ultimele 24 de ore, deoarece ucrainenii au ignorat regulile de siguranță, încercând să își încălzească locuințele pe fondul unor pene de curent generalizate.

Miercuri, o scrisoare-bombă trimisă la ambasada Ucrainei din Madrid a explodat în mâinile unui angajat.

Un mic dispozitiv exploziv ascuns într-un plic a explodat miercuri după-amiază în incinta ambasadei ucrainene din Madrid, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Ministrul Dmytro Kuleba a ordonat înăsprirea măsurilor de securitate la toate ambasadele ucrainene din străinătate și a cerut autorităților spaniole să investigheze atacul.