Legea pensiilor, modificată de urgență: li se dau bani sau li se taie din pensii bătrânilor noștri?

Legea pensiilor, modificată de urgență: li se dau bani sau li se taie din pensii bătrânilor noștri?

Legea pensiilor urmează să fie modificată, iar veștile pentru pensionari sunt dintre cele mai bune. Vom detalia în rândurile de mai jos ce presupune schimbarea și de ce îi avantajează pe beneficiari.

De curând, a fost pusă în dezbatere publică, la Senat, o inițiativă legislativă ce prevede schimbarea Legii pensiilor.

Mai exact, este vorba despre aplicarea unei noi metode de calcul pentru pensii, astfel încât veniturile pensionarilor să nu fie afectate de inflație.

După cum știm, România se confruntă cu o avalanșă de scumpiri, prețurile crescând la toate bunurile și serviciile de larg consum. În paralel, veniturile pensionarilor au rămas în mare parte neschimbate, iar ajutoarele de care beneficiază oamenii în ultimele luni de-abia le ajung pentru a face față cheltuielilor de la o lună la alta. Prin urmare, puterea de cumpărare a seniorilor noștri este pusă sub o presiune uriașă, iar oamenii au nevoie de venituri mai generoase.

Asta se va întâmpla, dacă proiectul la care am făcut referire mai sus va fi adoptat de Parlament și va ajunge să intre în vigoare.

Ce se schimbă, concret, la Legea Pensiilor 

Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii prevede deja o indexare anuală a veniturilor pensionarilor, cu rata inflației. Problema este că se ia în calcul rata inflației din anul anterior. Or, pentru 2022, acest lucru nu ajută cu nimic pensionarii, inflația explodând față de anul precedent.

Prin urmare, iată ce propune Forța Dreptei, în frunte cu fostul premier Ludovic Orban, pentru pensiile românilor: „Începând cu 1 ianuarie 2023, anual, valoarea prevăzută la lit. b1) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 58,5% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în ultimele 12 luni dinaintea adoptării legii bugetului asigurărilor sociale de stat, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Practic, indexarea se va face în funcție de inflația înregistrată în luna precedentă adoptării bugetului asigurărilor sociale de stat, nu raportat la cea din anul anterior. Această măsură îi va ajuta pe românii ieșiți la pensie să poată ține pasul cu scumpirile accelerate, ca se resimt tot mai acut în buzunarele noastre, de la o lună la alta.