13 ian. 2022 | 10:05

Lecția ungurilor pentru români: ajută populația și combat inflația, dintr-un foc

ACTUALITATE
Lecția ungurilor pentru români: ajută populația și combat inflația, dintr-un foc

Mai multe țări importante din estul Europei, printre care România și Ungaria, se confruntă cu un val de scumpiri și o creștere accelerată a inflației. Spre deosebire de autoritățile române, însă, Viktor Orban a găsit deja o soluție deșteaptă pentru a întinde o mână de ajutor populației.

În speranța limitării inflației, premierul ungur a venit cu mai multe planuri. Printre ele se numără impunerea unor prețuri fixe la mai multe alimente de bază. Acestea se vor întoarce la nivelul din octombrie 2021. Lista include șase produse important.

Soluția lui Viktor Orban pentru unguri

„Am decis să intervenim asupra preţurilor a şase produse”, a spus premierul Viktor Orban, într-o postare video pe Facebook. Măsura de plafonare a prețurilor vizează zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea soarelui, mușchiul de porc, pieptul de pui și laptele cu 2,8% grăsime, a explicat șeful guvernului din Ungaria.

Un pic ciudat este însă alt aspect al acestei ecuații. Orban a explicat în termeni cât se poate de clari că furnizorii cu amănuntul vor trebui să coboare prețurile la aceste șase produse la nivelul din 15 octombrie 2021. Ce a omis să menționeze este mecanismul prin care diferența de preț este compensată de Guvern, cum ar fi normal. Altfel, furnizorii trebuie să-și asume pierderi extraordinare. În cel mai rău caz, vor limita livrarea respectivelor produse, iar beneficiile intenției premierului nu se vor mai resimți la nivelul populației.

Premierul a justificat măsura prin creşterea preţurilor la energie şi a adăugat că aceste alimente vor putea fi cumpărate la preţ redus începând din 1 februarie. Ca referință, măsura anunțată acum face parte din al doilea val de limitări de preț impuse de autoritățile de la Budapesta, după ce prețul maxim la benzina 98 a fost fixat la 1,35 euro pe litru.

Deciziile detaliate mai sus au venit în contextul în care, conform calculelor preliminare ale Guvernului, inflația din Ungaria a fost de 5,1% în 2021, comparativ cu doar 3,3% în 2020.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele