„Gafa” lui Putin în public despre războiul din Ucraina. L-ar putea costa scump

de: Cătălina Burghelea
23 12. 2022

Președintele rus Vladimir Putin a folosit, joi seara, termenul „război” pentru a se referi la conflictul din Ucraina, fiind prima dată când se abate în mod public de la „operațiune militară specială”. Greșeala liderului de la Kremlin nu a trecut neobservată. Un deputat din Sankt Petersburg a cerut Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne să inițieze un dosar penal împotriva dictatorului de la Moscova.

Putin a vorbit, pentru prima dată în public, despre „războiul” din Ucraina

„Scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război”, a spus Putin, după ce a participat la o reuniune a Consiliului de Stat despre politica de tineret. „Ne-am străduit și vom continua să o facem”.

Opozanții lui Vladimir Putin afirmă că folosirea cuvântului „război” este efectiv ilegală în Rusia din martie, când liderul rus a semnat o lege a cenzurii. Kremlinul consideră că este infracțiune difuzarea de informații „false” despre invazie, fiind pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Gafa nu a trecut neobservată

După neatenția președintelui rus, deputatul Nikita Iuferev a cerut Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne să inițieze un dosar penal împotriva lui Vladimir Putin, în baza unui articol despre distribuirea de „falsuri” despre armata rusă, notează Meduza. Iuferev solicită autorităților competente să verifice discursul liderului de la Kremlin, în timpul căruia a pronunțat cuvântul „război”.

„Nu a existat niciun decret pentru a pune capăt operațiunii militare speciale, nu a fost declarat niciun război. Câteva mii de persoane au fost deja condamnate pentru astfel de cuvinte despre război”, a punctat deputatul rus pe Twitter.

În septembrie, Nikita Iuferev a fost acuzat de „discreditare” a armatei ruse, după ce deputații din Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat să-l condamne pe Putin din cauza războiului din Ucraina.

Ce a interzis Rusia

Dicatatorul rus a promulgat, încă de la începutul lunii martie, o lege care interzice răspândirea de „informații false” despre forțele armate ale țării. Cât despre invadarea Ucrainei, presa nu are voie să folosească alte date decât declarațiile oficiale pe acest subiect. În vocabularul jurnaliștilor nu au ce să caute cuvinte precum„război” și „invazie”.