Fenomenul care se întâmplă cu oamenii născuți din anii ’80 încoace. Ce s-a observat în cel mai mare studiu legat de rata criminalității în serie

Fenomenul care se întâmplă cu oamenii născuți din anii '80 încoace. Ce s-a observat în cel mai mare studiu legat de rata criminalității în serie

Numărul ucigașilor pare să fi scăzut în anii 1980, a arătat cea mai importantă bază de date a criminalilor în serie din lume.

În anul 1990, profesorul de psihologie criminalistică de la Universitatea Radford Michael G. Aamodt le-a dat elevilor săi o temă: să creeze un profil al criminalilor în serie, inclusiv o cronologie a crimelor lor, istoria vieții lor, informații demografice de bază și informații despre crimele lor. La început, proiectele au fost stocate într-un sertar, fiind adăugate pe site-ul clasei ani mai târziu. În cele din urmă, informațiile au fost transferate într-o bază de date.

Folosind definiția FBI a ucigașilor în serie (oameni care au ucis două sau mai multe persoane, în evenimente separate), cercetătorii de la Universitatea Radford și Universitatea Florida Gulf Coast au documentat ucigași din întreaga lume și au făcut câteva descoperiri interesante.

Spre exemplu, SUA este țara cu cei mai mulți ucigași în serie înregistrati, cu 3.613, din anul 1900. Asta înseamnă 67 la sută dintre ucigașii în serie ai lumii, pentru o țară cu 4,35 la sută din populația lumii. Următoarele sunt Marea Britanie (167), Japonia (137), Africa de Sud (123), India (121) și Canada (119).

De la începutul anilor 1900, aproximativ 11% dintre ucigașii în serie au fost femei, procentul ucigașilor în serie de sex feminin scăzând de-a lungul timpului, în comparație cu cel al bărbaților.

criminali-in-serie-perioade
Criminali în serie cunoscuți din Statele Unite ale Americii

Faptele îngrozitoare ale criminalilor în serie, în statistici

Defalcând, baza de date mai include, de asemenea, și informații despre canibalism (aproximativ 1,8 la sută dintre ucigașii în serie bărbați au făcut-o, comparativ cu 1,3 dintre ucigașii în serie de sex feminin), dacă a avut loc necrofilia (3,4 la sută dintre criminalii în serie de sex masculin au făcut acest lucru, față de 0,4 la sută dintre ucigașii în serie de sex feminin) și dacă au băut sângele victimelor lor (0,7% dintre criminalii în serie bărbați și 0,4% dintre criminalii în serie de sex feminin).

Un lucru bizar, arătat de date, este scăderea uciderilor comise de criminali în serie în Statele Unite, de la vârful absolut al anilor 1980: 404 victime, doar în 1987. De atunci, s-a înregistrat o scădere bruscă.

Cercetătorii au explicat această scădere prin mai mulți factori. O parte a declinului ar putea fi din pricina faptului că acum metodele de prindere sunt mai eficiente, iar polițiștii își dau, la rândul lor, mai mult interes.

De asemenea, a existat o scădere a oportunităților pentru criminalii în serie experimentați și potențialii ucigași în serie care își caută prima victimă.