Fenomen bizar, pe piața pensiilor private din România: zeci de mii de români fac un lucru de neînțeles

de: Mădălina Bahrim
10 01. 2022

Potrivit datelor celei mai recente analize a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pe piața pensiilor private Pilon III din România are loc un fenomen de neînțeles.

Mai exact, se pare că peste 65% dintre românii de peste 60 de ani care dețin un cont de pensie privată facultativă (pilon III) au renunțat să mai cotizeze, dar nici nu au solicitat să le fie plătit activul.

După cum știm deja, Pilonul III este unul la care românii contribuie în mod facultativ, doar dacă vor să se asigure suplimentar că anii de bătrânețe le vor fi cât mai liniștiți, cel puțin din punct de vedere material și că nu se vor confrunta cu poverile și neajunsurile pe care le înfruntă majoritatea pensionarilor din ziua de astăzi. O plasă de siguranță suplimentară niciodată nu e de prisos, iar comportamentul acestor persoane despre care ne vorbește ASF e cu atât mai inexplicabil.

ASF schimbă regulile

În acest context, Autoritatea vrea să intervină și să schimbe puțin regulile pentru administratorii fondurilor de pensie Pilon III. Astfel, aceștia ar putea fi obligați prin lege să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit clienților și prevederea legală care arată că ”participantul care a împlinit vârsta de 60 de ani poate opta pentru solicitarea sumei existente în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate”.

” Totodată, având în vedere analiza realizată în cadrul Serviciului Supraveghere și Analiză Piață – DG – SSPP asupra participanților fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale1 în vigoare pot solicita plata activului personal, s–a constat faptul că un număr ridicat de participanți nu și–au exercitat acest drept.

De asemenea, conform datelor furnizate de Serviciul Supraveghere și Analiză Piață, la sfârșitul lunii septembrie 2021, un procent de peste 65% din participanții de peste 60 de ani nu mai plătise contribuții în ultimele 12 luni.”, conform prevederilor unui proiect.