Femeia cu cel mai ciudat prenume din România. Atunci când te uiti în buletinul ei, te încurci: are legătură cu Ziua Națională

Femeia cu cel mai ciudat prenume din România. Atunci când te uiti în buletinul ei, te încurci: are legătură cu Ziua Națională

În România există suficiente nume bizare încât să scrii o întreagă „carte de telefoane” cu ele.

De la mărci de mașini, la nume de fotbaliști, de actori sau chiar de supereroi, țara noastră „le-a văzut pe toate”.

Totuși, există un prenume unic la noi în țară, iar cea care îl poartă face asta cu foarte multă mândrie. Vei înțelege exact de ce. Are legătură cu Ziua Națională, iar brașoveanca își serbează chiar astăzi onomastica.

Femeia cu cel mai patriotic nume din țara noastră

Astăzi împlinește 82 de ani, locuiește în Brașov și se numește România Matcașu. În mod evident, dacă îi privești buletinul, s-ar putea să te amețești un pic, de vreme ce denumirea de România apare în două locuri: la rubrica patru țara de proveniență, însă și la cea destinată prenumelui.

Ai putea chiar să crezi că ții în mână o carte de identitate greșită. Însă nu este deloc așa. Femeia este singura din țara noastră ce poartă un asemenea prenume, iar astăzi își sărbătorește ziua.

„La serviciu, acasă, dar şi toţi prietenii mă strigau şi îmi spun fie România, fie Mioara sau Mia”, a mărturisit femeia. Iată că există diminutiv chiar și pentru România.

Dacă în cazul „Miei” nu putem trage concluzii, nu avem cum să nu observăm că Mioara amintește destul de mult de opera „Miorița”, așadar, cercul patriotic pare unul închis.

femeie-numita-romania
România Matcașu – – singura femeie din țara noastră care poartă (cu mândrie) acest prenume

A fost botezată de Regele Carol al II-lea

Poate și mai interesant este că, în 1940, cu puțin înainte ca Regele Carol al II-lea să renunțe la domnie, acesta primea o scrisoare din partea unui cetățean, în care era rugat să-i boteze fiica. Ba mai mult, omul îi explica monarhului că intenționează să-și numească copilul „România”, întocmai țării.

„Eram sărmană, proveneam dintr-o familie cu 16 copii. Vreme de război, așa că tata i-a scris Regelui Carol al II-lea, dacă poate să mă boteze. Majestatea Sa a fost de acord, așa că mi-a dat prenumele România”, a declarat România Matcașu.

În mod clar, poate că scrisoarea ar fi trecut neobservată dacă numele nu era atât de ieșit din comun. Întocmai acest amănunt avea să-l convingă pe Carol să-i boteze omului fata, de vreme ce fusese rugat.

De-a lungul vieții sale, România Matcașu s-a confruntat, în repetate rânduri cu situații ieșite din comun, prin prisma prenumelui neobișnuit pe care îl poartă. Conform declarațiilor femeii, agentul de stare civilă ar fi rugat-o să-și repete prenumele, crezând că n-a auzit bine. Chiar și așa, România deținea actul de identitate doveditor.

S-a născut în data de 30 iulie 1940, la Pleșcoi, în județul Buzău și este, în acest moment, văduvă. Are doi copii și trei nepoți și locuiește, în prezent, în Brașov.

A absolvit opt clase, după cum dictau vremurile în care a copilărit doamna România.

Întrebată, la un moment dat, dacă prenumele pe care îl are i-a adus vreodată vreun dezavantaj, femeia a spus că absolut niciodată. În plus, se pare că oamenilor le-a fost mult mai greu să o dea uitării, datorită acestui amănunt.

Una dintre cele mai mari dorințe ale femeii este să-și poată lăsa unicul nume moștenire, însă se declară conștientă de faptul că acest lucru este foarte greu de realizat.

„Mi-ar plăcea să pot boteza o fetiţă cu prenumele de «România», dar nu ştiu dacă voi găsi părinţi care să dorească acest lucru. Vreau să las mai departe prenumele ăsta, deşi îi înţeleg pe tinerii de astăzi, că nu se mai simt mândri de numele ţării, aşa cum eram noi altădată”, declara, în urmă cu doi ani, România Matcașu pentru Adevărul de Brașov.

femeie-numita-romania
România Matcașu – singura femeie din țara noastră care poartă (cu mândrie) acest prenume