„Fecioara de Fier”, cel mai sinistru obiect din Cetatea Făgărașului. Condamnatul nu primea mântuire, ci un sfârșit extrem de crud

ACTUALITATE
03 iul. 2022 | 18:53

„Fecioara de Fier„ a fost un sinistru obiect găsit în Cetatea Făgărașului, cunoscută din legende, dar și după cum afirmă istorii ca un fost loc de tortură.

Din legende reiese faptul că în trecut, Cetatea Făgăraș era un loc în care tortura era aplicată. Acest lucru a fost confirmat și de către istorici care amintesc despre unul dintre cele mai crude instrumente de tortură, fiind vorba despre „Fecioara de Fier”.

Acest instrument datează din Evul Mediu și era preferat de către oamenii Inchiziției. Instrumentul de tortură devenea cunoscut în anul 1515, atunci când ar fi fost utilizat pentru prima oară. Locuitorilor le era deja insuflată teama de „Fecioara de Fier”, dar și dușmanilor.

fecioara de fier

Cetatea Fagaras ascundea cel mai de temut instrument de tortura

Acest instrument de tortură reprezenta o cușcă din metal cu zeci de cuțite la interiorul său. Atunci când cușca era închisă, cuțitele străpungeau trupul celui care era condamnat la moarte. Scopul „Fecioarei din Fier” era acela ca victima să sufere cât mai mult înainte de a-și da ultima suflare, cușca fiind construită în așa fel încât aceasta să nu moară imediat.

Mâinile, picioarele, pieptul și ochii persoanei condamnate erau străpunse de cele câteva zeci de cuțite. Potrivit legendei, cel rănit mai trăia în agonie alte două-trei zile în cușca respectivă, înainte de a muri. Astfel, acesta sângera până la moarte.

Citște și: Pedeapsa înfiorătoare a turcilor care au săpat fântâna castelului Hunedoara: ”Mărite domn, apă aveți, dar inimă, nu”

Citște și: Castelul din Apuseni distrus de Sergiu Nicolaescu de dragul cinematografiei socialiste: a fost „vedeta” filmului „Noi, cei din linia întâi”

Citște și: Castelul Corvinilor ascunde un mister: ce semnifică inscripția bizară din castel

„Fecioara de Fier” a fost unul dintre cele mai de temut instrumente de tortură

„Fecioara de Fier” avea și un accesoriu care consta într-o iconiță a Fecioarei Maria care era așezată în dreptul feței persoanei care era închisă în cușcă. Astfel, atunci când ușa cuștii era închisă, cel condamnat la moarte practic săruta icoana, acesta fiind un adevărat sărut al morții.

„Fecioara de Fier a fost cel mai de temut instrument de tortură apărut pe vremea Inchiziţiei. Potrivit documentelor, dispozitivul era aşezat între sala de inchiziţie şi sala de şedinţe a Tribunalului de la Cetatea Făgăraş. Legenda Fecioarei de Fier spune că cel condamnat la moarte era trimis la «fecioară» ca să sărute icoana Maicii Domnului, prinsă pe pieptul ei de oţel. Condamnatul nu primea mântuire, ci o moarte extrem de crudă. Cuşca de fier se închidea, iar corpul deţinutului era străpuns adânc de zeci de cuţite“, după cum afirmă istoricul Ioan Paloian.

O altă legendă vorbește despre faptul că cei care mureau în cușcă, nu mai erau văzuți vreodată și nu erau îngropați de către familii. De asemenea, cei condamnați la moarte erau uciși, iar sub instrumentul de tortură se deschideau niște uși, căzând în maimulte săbii, transformându-l în mici bucăți.

fecioara de fier

„Fecioara de Fier” era o cutie din metal prevazuta cu zeci de cutite

Undeva la opt metri adâncime se afla un canal care dădea în apele Oltului, iar localnicii știau că de fiecare dată când apa se înroșea, cineva săruta Fecioara.

„Se spune că trupurile celor ucişi de fecioară erau aruncate în apă printr-o trapă seceretă, dar nu există şi documente scrise în acest sens. Este o legendă foarte cunoscută însă şi există mai multe menţiuni ale cronicarilor vremii care povestesc cum râul se înroşea de multe ori, semn că legenda poate fiu aproape de adevăr“, a mai spus Palian.

Turiștii care doresc să afle unde se afla „Fecioara de Fier” pot vizita Cetatea Făgăraș, una dintre cele mai căutate atracții turistice din România. Frumosul castel este vizita de mii de turiști anual, fiind unul dintre cele mai frumoase din țară.

Citște și: Cetatea Devei, învăluită de mister: tunelul secret către Castelul Corvinilor, subiect de legendă

Citște și: Destinații turistice din România pe care nu trebuie să le ratezi: 5 locuri fascinante din țara noastră

Citște și: Legenda Castelului Cantacuzino din Bușteni și a fantomelor care bântuie locul