25 mai 2022 | 13:56

Fabrica de apă grea, singura din Europa, creată de Ceaușescu și falimentată acum de niște directori

ACTUALITATE
Fabrica de apă grea, singura din Europa, creată de Ceaușescu și falimentată acum de niște directori

Pierderi de peste 67 de milioane de lei, în doar șase luni, la singurul producător de apă grea din Europa. Cum? A fost falimentat de trei șefi: Gheorghe Dulcea, fost director general al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), Gheorghe Silviu Constantin, fost director economic adjunct și șef serviciu financiar contabilitate în Sucursala Romag Termo a RAAN și Mihai Trăilescu fostul șef al Serviciul investiții de la Sucursala Romag Termo a RAAN.

Astfel, regia care vindea apă grea pentru Nuclearelectrica și era singurul producător de apă grea din Europa, cu beneficiari în state precum China, Germania și SUA a fost falimentată de aceștia. Procurorii DNA i-au trimis în judecată, scrie Impact.ro.

Gheorghe Dulcea și Gheorghe Silviu Constantin vor fi judecați pentru abuz în serviciu, iar alături de ei a fost trimis în judecată de procurorii DNA și Mihai Trăilescu. Mai mult, în același dosar vor fi judecați și doi reprezentanți ai unei firme, la care, potrivit DNA, au ajuns banii plătiți pentru lucrări neefectuate, acuzațiile în cazul lor fiind de complicitate la abuz în serviciu.

Singurul producător de apă grea din Europa, în faliment

Ca referință, ca să înțelegi cum s-a ajuns la falimentarea singurului producător de apă grea al României creat de Ceaușescu, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – Romag Termo avea, din mai 2009, un contract cu o societate comercială care trebuia să furnizeze, să monteze și să pună în funcțiune instalația de evacuare a deșeurilor (zgură și cenușă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala Romag-Termo, din comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, județul Mehedinți. Gheorghe Dulcea era directorul economic al RAAN, în perioada încheierii contractului, potrivit aceleiași surse.

După semnarea contractului, la trei ani distanță, în perioada februarie – iulie 2012, Gheorghe Dulcea, care în acel an a preluat postul de director general, și Gheorghe Silviu Constantin au aprobat ca RAAN să plătească 55.679.341 de lei societății pentru lucrări. Aceste lucrări nu fuseseră executate.

”S-a reținut că plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum și penalități, dobânzi și taxă de scont nejustificate ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispozițiilor legislației primare, iar la o parte din plățile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit și Trăilescu Mihai, șef Serviciul investiții, care ar mai fi semnat și alte documente ce ar fi generat plăți nelegale suplimentare de 11 598,580 lei”, au arătat procurorii DNA.

Suma de 67.277.920 lei reprezintă prejudiciul produs RAAN de cei trei șefi, care a fost estimat de procurori. De asemenea, regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă, pentru recuperarea prejudiciului de la inculpați. Mai multe bunuri ale inculpaților au fost puse sub sechestru asigurător.