18 mai 2022 | 14:19

Curtea de Apel din Sofia, nou termen în cazul Elenei Udrea. Fostul ministru: „Să se aplice legea și în cazul meu”

ULTIMA ORĂ
Curtea de Apel din Sofia, nou termen în cazul Elenei Udrea. Fostul ministru: „Să se aplice legea și în cazul meu”

E zi de foc pentru Elena Udrea, care se află închis în Bulgaria. Fostul ministru al Turismului a depus un recurs în casaţie care i-ar putea aduce achitarea. Fosta blondă de la Cotroceni a jucat ultima carte în dosarul ”Gala Bute”, unde a fost condmnată la închisoare cu executare pentru șase ani.

Judecătorii decid soarta Elenei Udrea. Aceasta află azi dacă scapă de închisoare

UPDATE 18 mai – Curtea de Apel din Sofia a decis să amâne din nou termenul în cazul Elenei Udrea pentru data de 8 iunie.

Fostul ministru a spus la ieșirea de la instanță că „este arestată ilegal de 40 de zile”.

„Să se aplice legea și în cazul meu”, a mai spus Elena Udrea.

Elena Udrea trebuia să afle astăzi, 18 mai, dacă va fi adusă în România pentru executarea condamnării la 6 ani de închisoare, în dosarul Gala Bute.

Ea se află deja de mai mult de o lună în arest în Bulgaria, iar o instanță s-a pronunțat deja, în 19 aprilie, în favoarea extrădării. Elena Udrea a făcut contestație, care trebuia să se judece azi, dar procesul a fost amânat din nou pentru 8 iunie.

Știre inițială 16 mai- Magistrații au decis din nou amânarea judecării procesului în dosarul Gala Bute. Elena Udrea se află în Bulgaria, în arest, acolo unde așteaptă finalizarea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare.

Fostul ministru al Turismului a formulat un recurs în casație, însă judecătorii Curții Supreme au amânat din nou termenul.  De altfel, magistrații pot să decidă achitarea sau rejudecarea dosarului.

Pentru cererea sa de suspendare temporară a executării pedepsei definitive, instanţa a stabilit un nou termen de judecată, în 23 mai.1

Avocatul Elenei Udrea spune că sunt șanse de 50% ca recursul în casație să fie admis de judecători.

„Au şi ei reţinerile lor, şi le e greu să valideze toate inadvertenţele care există în deciziile judecătorilor români. Teoretic, orice este posibil. Nu este obligatorie prezenţa ei în sala de judecată. De altfel, din 2019, de când se judecă recursul în casaţie, Elena Udrea nu a venit niciodată la proces”, a menţionat avocatul Elenei Udrea, potrivit Libertatea.

Pe de altă parte, apărătorul fostului ministru al Turismului susține că Udrea „a fost arestată în mod nelegal în Bulgaria” și crede că decizia pronunţată de ÎCCJ la 7 aprilie, cea care a trimis-o la închisoare pe clienta lui, poate fi atacată în continuare, pentru că „potrivit art.432, alin (4) din Codul de Procedură Penală, sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului”.

Pe de altă parte, Traian Băsescu spune că Udrea nu a fost condamnată legal și că nu au existat probe reale împotriva sa.

„Atunci înseamnă că trebuie să ne uităm într-o lege a finanţării partidelor de la vremea respectivă. Nu pe probe (merge la închisoare Elena Udrea – n.r.). Arătaţi-mi un singur leu pe care şi l-a însuşit Elena Udrea! Un leu. Degeaba mă întrebaţi pe mine, că eu o să vă spun că Elena Udrea nu a dus niciun leu acasă. Atunci înseamnă că trebuie să ne uităm într-o lege a finanţării partidelor de la vremea respectivă care spune foarte clar că banii primiţi ilegal pentru campanii se confiscă. Nu vorbeşte de puşcărie.

Deci dacă discutăm de finanţări de campanii, avem o lege a finanţării campaniilor, pe care nimeni nu vrea să o respecte. Ăsta-i răspunsul meu, nu am altul, pentru că atâta timp cât nu sunt duşi acasă, sunt bani care au fost utilizaţi pentru campanie.

A fost o finanţare ilegală, ea se confiscă şi cel care a finanţat este amendat cu suma pe care a dat-o, sau partidul, depinde dacă partidul nu a luat declaraţie scrisă de la cel care a finanţat campania”, a declarat el.