29 iun. 2022 | 16:59

Elena Udrea rămâne în închisoare pe durata judecării recursului. Magistrații ÎCCJ au decis

ULTIMA ORĂ
Elena Udrea rămâne în închisoare pe durata judecării recursului. Magistrații ÎCCJ au decis

Zi decisivă pentru Elena Udrea. Completul de la Curtea Supremă, care judecă recursul în casație formulat de fostul ministru și de Rudel Obreja împotriva condamnărilor din procesul „Gala Bute”, a decis miercuri, 29 iunie, că fostul ministru al Turismului rămâne după gratii. Condamnații au apelat la ultima cale extraordinară de atac împotriva celebrului dosar. Udrea se află în penitenciarul de femei Târgșor, iar completul de cinci judecători au decis ca aceasta să rămână închisă pe parcursul judecării recursului în casație.

Elena Udrea rămâne după gratii

Update 29 iunie, ora 16:55 – Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca Elena Udrea să rămână după gratii pe durata judecării recursului în casație.

Elena Udrea a cerut eliberarea din închisoare, prin avocații săi, ea fiind condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul de corupție Gala Bute.

Fostul ministru a ajuns în România pe 16 iunie, după ce autoritățile bulgare au decis să o extrădeze.

Știre inițială – La ultimul termen al procesului, apărarea Elenei Udrea a cerut să fie menținută suspendarea executării pedepsei dispusă de ÎCCJ anterior, avocatul Veronel Rădulescu susținând că această cauză nu a fost soluționată definitiv. Însă, solicitarea a fost respinsă de judecători, cerându-se suspendarea executării pedepsei în acest proces.

Verdict final din partea judecătorilor

Și avocatul lui Rudel Obreja, Dan Lupașcu, a solicitat judecătorilor sesizarea CJUE și punerea de îndată în libertate a clientului său. Luna trecută, magistrații respinseseră cererea lui Obreja, de suspendare a executării pedepsei pe parcursul acestui proces.

Trebuie precizat că, deși instanța va admite sau nu cererile avocaților, recursul în casație se va judeca în continuare. Pentru Elena Udrea şi Rudel Obreja, această cale extraordinară de atac este ultima lor şansă de a scăpa de pușcărie. Judecătorii ar putea dispune achitarea celor doi sau rejudecarea cauzei.

Acuzații aduse în dosarul „Gala Bute”

Fostul ministru a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2010-2012, în legătură cu administrarea fondurilor publice de către Ministerul Dezvoltării și Ministerul Economiei. Elena Udrea a decis să organizeze Gala Bute în 2011, după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja, ulterior, le-a cerut subordonaților săi să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”, susțin DNA şi judecătorii.

Magistraţii afirmă că „sumele de bani obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja)”. Fosta blondă de la Cotroceni a fost acuzată și condamnată pentru trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Mesaj dur la adresa judecătorilor

Anterior, Udrea a postat un mesaj din spatele gratiilor, cu o zi înainte de recursul din 22 iunie, în care spunea că este „uluită de argumentele pe care cei 4 judecători le aduc pentru respingerea contestaţiei mele în anulare. Dacă această motivare ar fi fost făcută de judecători de la cea mai mică judecătorie din ţară, poate cineva le găsea o scuză. Dar ea este asumată de judecători de la cea mai înaltă instanţă din România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi, chiar de către nişte judecători pe care eu îi consider dintre cei profesionişti!”.