După voucherele sociale, există tichetele de energie în România: cine primește 1400 de lei să-și plătească facturile, să cumpere lemne

După voucherele sociale, există tichetele de energie în România: cine primește 1400 de lei să-și plătească facturile, să cumpere lemne

În contextul exploziei facturilor la energie, autoritățile române le întind o mână de ajutor românilor vulnerabili printr-o serie de noi vouchere sociale. Acestea din urmă au o valoare de 1400 de lei, iar detaliile din spate au fost bătute în cuie.

Voucherele pentru consumul energetic vor fi acordate începând cu prima parte a anului viitor și vor putea fi folosite în perioada martie 2023 – 31 decembrie 2023. Românii vulnerabili vor primi în acest fel un ajutor de 1400 de lei, iar banii vor putea fi folosiți pentru plata încălzirii sau a energiei electrice. În funcție de soluția de încălzire din anumite locuințe, aceiași bani vor putea merge spre achiziția de peleți, de lemne, păcură sau butelii.

Cine primește vouchere de energie, 1400 de lei de la stat

La aproximativ o săptămână după ce autoritățile române au anunțat noi vouchere pentru români, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a oferit detalii suplimentarea pe marginea programul de ajutor social.

”Am gândit acest mecanism prin Poşta Română pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic. Avem două tranşe de 700 de lei, de două ori pe an. Avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe în octombrie – noiembrie şi continuă până în luna martie-aprilie. Prima tranşă în februarie, a doua în septembrie (…). Plăţile se pot face începând cu luna martie şi trebuie să ţinem cont că facturile vin şi cu două luni decalare, faţă de momentul la care am avut consumul. S-ar putea ca în martie să avem facturi de pe luna ianuarie. Prin Poşta Română mecanismul a fost gândit ca toate formele de consum energetic să fie acoperite. Forma acestui card de energie care nu are valoare nominală, decât dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poştal. Poşta Română încarcă sumele în conturi de mandat poştal”, a declarat Boloş.

În cazul în care este o surpriză pentru cineva, acei bani trebuie să fie folosiți până la finalul anului 2023. ”Toate aceste plăţi pentru tranşa din septembrie trebuie făcute până la 31 decembrie 2023. Avem condiţie de folosire a banilor până la sfârşitul anului , fiind bani europeni”, a precizat ministrul. Banii pot fi folosiți pentru achitarea energiei electrice și/sau pentru încălzire. În cazul din urmă, banii pot merge și pe butelii pentru încălzirea locuințelor, lemne, peleţi, păcură.

”La poştă te prezinţi cu documentele justificative pentru consumurile energetice pe care vrei să le achiţi şi în acest fel prin poştă flexibilizăm ceea ce înseamnă posibilitatea de a deconta consumurile energetice. Pentru căldură în  sistem centralizat este nevoie de un certificat de validare a datoriei, din partea asociaţiei de proprietari, ea ţine locul facturii”, a precizat Boloş.

La fel ca în cazul voucherelor sociale, banii vor merge la românii vulnerabili, iar ajutorul în două rate de câte 700 de lei se va distribui în format digital, pe carduri emise și distribuite de Poșta Română.

Cine primește voucherele de energie, cine sunt românii vulnerabili

Banii vor fi distribuiți după cum urmează:

700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

700 de  lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Banii vor ajunge la următoarele persoane:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

d) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.