28 nov. 2022 | 16:59

Discuțiile între SUA și Rusia privind dezarmarea nucleară, amânate. Kremlinul a luat decizia

ULTIMA ORĂ
Discuțiile între SUA și Rusia privind dezarmarea nucleară, amânate. Kremlinul a luat decizia

Discuțiile privind dezarmarea nucleară dintre Rusia și Statele Unite, care urmau să aibă loc în această săptămână, au fost amânate, au anunțat luni Ministerul de Externe de la Moscova și Ambasada SUA.

Rusia s-a răgândit. Nu mai vrea discuții cu SUA

Oficiali din cele două țări urmau să se întâlnească în capitala egipteană Cairo în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie pentru a discuta despre reluarea inspecțiilor în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare New START, care fusese suspendat în martie 2020 din cauza pandemiei COVID-19.

„Sesiunea programată anterior a Comisiei consultative bilaterale în cadrul Tratatului New START dintre SUA și Rusia la Cairo (29 noiembrie-6 decembrie) nu va avea loc la aceste date”, a precizat ministerul. „Evenimentul este amânat pentru o dată ulterioară”.

Acesta nu a oferit niciun motiv, deși ambasada SUA a fost citată de ziarul Kommersant, care a declarat că decizia a aparținut Rusiei.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a minimalizat așteptările privind un progres, deși discuțiile au fost un semn că ambele părți doresc cel puțin să mențină dialogul, chiar dacă relațiile sunt la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace.

Rusia și Statele Unite au modalități de gestionare a riscurilor nucleare la nivelul agențiilor de informații, a declarat însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Moscova, Elizabeth Rood, pentru agenția de presă de stat rusă, adăugând că pentru moment nu sunt programate întâlniri.

Întâlnire la nivel înalt între cele două puteri

La începutul acestei luni, directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit cu Serghei Narîșkin, șeful serviciilor de informații externe rusești, și l-a avertizat cu privire la consecințele unei eventuale utilizări de către Rusia a armelor nucleare, a precizat Casa Albă. Rusia a declarat că problemele discutate au fost „sensibile” și a refuzat să le comenteze.

Statele Unite au canale de gestionare a riscurilor cu Federația Rusă, în special a riscurilor nucleare și acesta a fost scopul întâlnirii directorului CIA Burns cu omologul său rus”, a declarat Rood într-o înregistrare video pe canalul Telegram al RIA.

„Directorul Burns nu a negociat nimic și nu a discutat despre o soluționare a conflictului din Ucraina”.

„Statele Unite au canale de gestionare a riscurilor cu Federația Rusă, în special a riscurilor nucleare și acesta a fost scopul întâlnirii directorului CIA Burns cu omologul său rus”.