06 dec. 2022 | 09:47

Descoperire arheologică uimitoare în România: datează din Primul Război Mondial

ACTUALITATE
Descoperire arheologică uimitoare în România: datează din Primul Război Mondial

O descoperire arheologică importantă a fost făcută de un român. Arheologul amator a descoperit osemintele unor soldați din Primul Război Mondial.

Vasile Boboc a făcut o cercetare cu detectorul de metale, în Slănic, Moldova, din judeţul Bacău, iar astfel au fost descoperite rămășițele a șase bărbați care au luptat în Primul Război Mondial. Analizele de pe teren arată că cei şase soldați ar fi făcut parte din Regimentul 80 Infanterie. Descoperirea a fost făcută în zona Cernica, Slănic Moldova, unde s-au dus lupte intense.

Descoperire arheologică importantă, făcută de un arheolog amator român

„Scheletele au fost găsite cu muniţia aferentă. Pe plăcuţa de identificare se vede clar Regimentul 80 de Infanterie”, spune Vasile Boboc, într-o descriere video făcută pe terenul unde a făcut descoperirea.

„Eroi români din Primul Război Mondial descoperiți la Slănic Moldova. Pe parcursul a mai multor ani de cercetări de teren pe linia frontului din Primul Război Mondial din zona Oituz – Târgu Ocna – Slănic Moldova – Dofteana, Vasile Boboc din Dofteana Radu Alin Tg Ocna și Gabi Dospinescu din Slănic Moldova, colaboratori ai Muzeului de Istorie al orașului Târgu Ocna și într-o legătură permanentă cu muzeograful Radu Alin, au reușit să aducă la lumină o serie de mărturii a sacrificiului uman, atât din partea armatei române, cât și din partea trupelor invadatoare”, scrie Vasile Boboc pe pagina lui de Facebook.

El spune că ultima descoperire a celor 11 schelete umane a soldaților români din Regimentul 80 infanterie, din 4 decembrie 2022, „ne demonstrează încă o dată cât de puține știm despre situația reală a soldaților din Primul Război Mondial, ceea ce ne face încă o dată mai încrezători că frontul mai are multe povești ascunse și totodată ne impune respectul față de înaintașii noștri”.

Ca referință, de aproximativ nouă ani, de când este arheolog amator, Vasile Boboc a descoperit mai multe obiecte care au ajuns în vitrinele muzeului de istorie.