Cum justifică Putin invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin, discurs halucinant de Ziua Victoriei

Cum justifică Putin invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin, discurs halucinant de Ziua Victoriei

La Moscova, războiul din Ucraina umbrește celebrarea anuală a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste. În urma uriașei parade militare, președintele Vladimir Putin a susținut că Rusia apără „patria” din Donbas, declarând că „operațiunea militară specială” a fost necesară, deoarece „Occidentul se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea”.

Ce a spus Vladimir Putin în discursul de Ziua Victoriei

Rusia a marcat, luni, 77 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ținut un discurs important la parada de Ziua Victoriei, afirmând că soldații luptă din nou pentru securitatea țării. Aproximativ 11.000 de militari au participat la ceremonia din Piața Roșie. Parade militare au avut loc și la Vladivostok sau Novosibirsk.

Invadarea Ucrainei, „singura decizie corectă”

Discursul lui Vladimir Putin s-a centrat pe războiul din Ucraina, care a început după invazia Rusiei din 24 februarie. Președintele rus a precizat că invazia a fost „singura decizie corectă”, fiind o mișcare preventivă pentru evitarea agresiunii.

„Occidentul se pregătea pentru invadarea Rusiei, NATO crea tensiuni la graniţe. Nu voiau să asculte de Rusia, aveau alte planuri”, a spus Putin.

Vrea ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial

Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia luptă pentru „patria-mamă” în Donbas, „pentru ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial”. Acesta a promis sprijin pentru familiile soldaților uciși în Ucraina.

„Moartea fiecărui soldat și ofițer este dureroasă pentru noi. Statul va face totul pentru a avea grijă de aceste familii”, a afirmat președintele rus.

Au existat speculații că Vladimir Putin va anunța, de Ziua Victoriei, o escaladare a acțiunilor militare în Ucraina. Cu toate acestea, nu a fost menționată o mobilizare generală sau parțială a soldaților.

„Putin a încercat să delegitimeze poporul ucrainean și guvernul, conectându-i cu un fel de trecut nazist”, a spus corespondentul DW, Aaron Tilton. „Spunea că este vorba despre Rusia și securitatea Rusiei și a dat vina pe ucraineni și Occident pentru că au atacat Rusia. Este o răsturnare a situației reale de pe teren. Știm că nu a existat nicio agresiune vestică îndreptată către Federația Rusă. Rusia a fost țara care a invadat prima, Rusia a fost țara care a început să bombardeze și să împuște. (…)”, a susținut Tilton.

Ce este Ziua Victoriei în Rusia

„Ziua Victoriei”, așa cum este denumită în epoca post-sovietică, a fost, timp de decenii, o amintire tristă. Uniunea Sovietică și-a pierdut milioane de cetățeni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar 9 mai reflecta asupra acestor pierderi. Totuși, acest lucru s-a schimbat în ultimii câțiva ani.

Din ce în ce mai mult, Vladimir Putin a folosit această zi pentru propriile scopuri. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia „a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial”. Spre deosebire de anii precedenți, de data aceasta, niciun șef de stat străin nu a fost invitat la paradă.

Citește și: