30 nov. 2022 | 13:11

Creatura din adâncuri care întrece și cele mai negre coșmaruri. Are 45 de metri, iar cercetătorii nu au mai găsit ceva asemănător până astăzi

ACTUALITATE
Creatura din adâncuri care întrece și cele mai negre coșmaruri. Are 45 de metri, iar cercetătorii nu au mai găsit ceva asemănător până astăzi

Un submersibil aflat în largul coastei Australiei de Vest a dat din întâmplare peste un sifonofor de mare adâncime, lung de 45 de metri, dispus într-o spirală de hrănire, târându-și tentaculele mortale.

La aproximativ 600 de metri adâncime, într-un canion subacvatic din largul coastei Australiei de Vest, oamenii de știință au întâlnit o creatură gelatinoasă lungă, suspendată într-o spirală uriașă. „Era ca o frânghie la orizont. Nu puteai să o ratezi”, spune Nerida Wilson de la Muzeul Australiei de Vest. „Era atât de mare”.

Era un sifonofor de mare adâncime, o rudă a sticlelor albastre, care se balansează ca niște baloane de petrecere la suprafața mării, trăgând tentacule mortale prin apă. Acesta era probabil o specie nouă din genul Apolemia, un grup care, în general, arată ca niște boa cu pene încâlcite.

Se știe că aranjamentul în spirală este o poziție de hrănire la aceste tipuri de sifonofori. Numeroasele tentacule înțepătoare creează un zid al morții în apă, prinzând prada mică, inclusiv crustacee și pești.

Descoperirea a fost una dintre întâlnirile întâmplătoare care sunt frecvente în cercetările de adâncime. Obiectivul oamenilor de știință era de a studia viața de pe fundul mării, iar ei au dat întâmplător peste această gelatină plutitoare în timp ce submersibilul lor se afla în timpul tranzitului de două ore înapoi la navă, nava de cercetare Falkor, condusă atunci de Institutul Schmidt Ocean.

„Sunt unul și sunt mulți”

Ecranele din diferite părți ale navei Falkor transmiteau imagini în direct de pe submersibil. Wilson descrie cum toată lumea de la bord a fost în același timp hipnotizată și nedumerită atunci când spirala enormă a intrat în vizor. Cu toții s-au înghesuit în camera de control pentru a vedea mai bine. „A fost o energie atât de frumoasă”, spune Wilson. „Toată lumea se întreba: Ce este asta?”.

Timpul era deja scurt, deoarece scufundarea depășise programul, astfel că pilotul submersibilului, care îl controla de la suprafață, nu a putut petrece decât câteva momente cu animalul. „Ne-am învârtit în cerc, am făcut câteva filmări și am luat o mică mostră de țesut”, spune Wilson. „Apoi a trebuit să ne continuăm drumul nostru vesel”.

Sifonoforii arată ca meduzele și aparțin aceluiași grup de animale, dar își construiesc corpul într-un mod unic – mai degrabă ca sute de meduze mici lipite una de alta. Cu toate acestea, un sifonofor este un singur organism. „A avut doi părinți”, spune Wilson.

În loc să crească într-un mod mai convențional într-un corp cu organe care îndeplinesc diferite funcții, sifonoforii constau din părți individuale numite zooizi. Unii zooizi sunt responsabili pentru hrănire, alții pentru reproducere, iar alții se mișcă și conduc animalul prin apă. „Sunt doar un exemplu de a face lucrurile un pic diferit”, spune Wilson. „Sunt unul și sunt mulți”.

Pe baza unui calcul aproximativ din urma submersibilului, sifonoforul în formă de spirală este un candidat pentru cel mai lung specimen întâlnit vreodată. La aproximativ 45 de metri, ar putea fi chiar cel mai lung animal măsurat vreodată, mult mai lung decât o balenă albastră.

Reticent în a revendica deocamdată vreun record mondial, Wilson lucrează cu un specialist în fotogrammetrie pentru a obține o estimare mai precisă a dimensiunii sifonoforului. Nu este o sarcină ușoară de a extrage informații tridimensionale din înregistrarea video, deoarece sifonoforul s-a deplasat în urma propulsoarelor submersibilului. „În mod normal, cu fotogrammetria, te duci înainte și înapoi peste un obiect fix”, spune Wilson. „Din punct de vedere tehnic, acest lucru este un pic mai dificil”, potrivit The Guardian.