Comoara din adâncuri a României, mai aproape de exploatare: când vor avea românii de câștigat din Neptun Deep, de fapt

Comoara din adâncuri a României, mai aproape de exploatare: când vor avea românii de câștigat din Neptun Deep, de fapt

În urmă cu aproximativ o săptămână, a fost promulgată varianta actualizată a legii offshore. Aceasta ar trebui să grăbească semnificativ exploatarea gazelor din Marea Neagră de către OMV Petrom și Romgaz, deși mai sunt multe detalii de pus la punct.

Se discută deja de câțiva de proiectul Neptun Deep din Marea Neagră și de faptul că exploatarea sa ar avea beneficii semnificative pentru populația României, vizavi de costurile cu energia. Inițial, estimările erau că extracția vă începe abia peste câțiva, dar după publicarea legii în Monitorul Oficial și în contextul crizei de gaze naturale din Europa, procesul ar putea fi grăbit semnificativ.

Când începe primul proiect de foraj din Marea Neagră, pentru gaze naturale

Într-un interviu acordat celor de la Bloomberg, directorul financiar al Romgaz, Răzvan Popescu, a vorbit despre accelerarea primului proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră. Discuțiile au avut loc în contextul în care Romgaz S.A. tocmai a preluat participația de 50% a ExxonMobil din proiectul Neptun Deep.

Popescu a insistat pe faptul că este posibil ca operatorul proiectului de exploatare, grupul OMV Petrom SA, să reevalueze dezvoltarea proiectului, în contextul creșterii prețurilor la energie și a costurilor de construcție.

„Având în vedere ce se întâmplă în Uniunea Europeană, şi necesarul de a avea gaze mai devreme decât ne aşteptam, încercăm să analizăm diferite abordări. Analizăm diferiţi indicatori în contextul în care preţul gazelor a explodat”, a declarat directorul financiar de la Romgaz, Răzvan Popescu, într-un interviu pentru Bloomberg.

”Chiar dacă Petrom va avea ultimul cuvânt, în calitate de operator la proiectul Neptun Deep, partenerii analizează posibilitatea de a se baza mai mult pe infrastructura existentă din Marea Neagră şi să împartă proiectul în două şi chiar trei faze pentru a aduce, mai devreme, gazele pe piaţă”, a adăugat oficialul Romgaz.

Este important de reținut că, momentan, termenul de începe a producției la Neptun Deep este anul 2026, dar se caută mai multe soluții pentru a urgenta operațiunile în zonă.

Citește și: