Cine are de câştigat din prelungirea războiului Rusia-Ucraina. Nu este vorba de Europa

de: Burghelea Cătălina
19 09. 2022

Două mari superputeri ale lumii ar putea avea de câştigat din prelungirea războiului din Ucraina, dar Europa cu siguranţă nu va avea vreun beneficiu, a avertizat Balazs Orban, director politic în biroul premierului ungar, la o reuniune a grupului de la Visegrad (V4) desfăşurată în capitala slovacă.

Europa nu are beneficii din prelungirea războiului Rusia-Ucraina

Potrivit oficialului ungar, doar China şi SUA ar putea câştiga de pe urma războiului din Ucraina, în timp ce Europa nu va avea niciun beneficiu, este de părere Balazs Orban.

Inflaţia, criza energetică şi şomajul pot împinge Europa centrală pe o spirală a declinului economic, semnalează oficialul de la Budapesta. Astfel, Ungaria se concentrează pe susţinerea păcii şi obţinerea unui armistiţiu în cel mai scurt timp posibil, a precizat Orban, menţionând că, deşi alte guverne ar putea pune accentul deocamdată pe alţi factori, cooperarea în direcţia necesităţii strategice a unui armistiţiu nu va submina coeziunea grupului de la Visegrad, ci o va întări.

Un oficial ungar lansează o serie de avertismente

Succesul european depinde de realizările în plan economic, iar regiunea este tratată cu seriozitate tocmai datorită performanţelor sale economice, a subliniat politicianul ungar. Balazs Orban a menționat şi importanţa apărării militare pe flancul estic al V4, pledând pentru întărirea capacităţilor militare ale celor patru ţări (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia).

Potrivit oficialului de la Budapesta, țara sa doreşte să atragă capacităţi de producţie şi cercetare-dezvoltare pentru a reduce decalajul dintre Europa centrală şi de Vest în următorii 10 ani, iar sectoarele cu folosirea intensivă a energiei sunt avantaje cheie pentru îndeplinirea acestui obiectiv. În caz contrar, fără energie ieftină, regiunea poate rămâne în urmă în plan tehnologic, avertizează Orban.

Europa Centrală putea egala Occidentul

Statele din Europa Centrală dispun de mijloacele de a ajunge din urmă Occidentul şi de a depăşi Europa Sudică, dar acest obiectiv a fost compromis de actualele evenimente, consideră directorul politic în biroul premierului ungar Viktor Orban.

Națiunile nu trebuie să treacă de la o dependenţă energetică la alta, ci să caute noi surse de energie ieftină, chiar şi în perioada de tranziţie către alternativele verzi, a completat oficialul ungar. Totodată, a semnat că, dacă rolul Europei pe scena mondială intră în declin, „birocraţia de la Bruxelles” ar putea opta pentru intensificarea eforturilor de centralizare, așa că „Europa Centrală trebuie să fie în poziţia de a se opune unor astfel de eforturi contrare propriilor interese”.