Centrala nucleară construită în România de către americani. Când, cum și ce înseamnă asta pentru noi
O nouă construcție va lua ființă în România, fiind vorba despre centrala nucleară de la Mioveni. Aceasta va fi finanțată de către o companie americană.
Reprezentanții companiei americane Last Energy, firmă care se ocupă cu dezvoltarea de soluții pentru reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, s-au întâlnit cu premierul României, Nicolae Ciucă. În colaborare cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), un nou proiect demonstrativ va fi realizat pe platforma de la Mioveni.
Acest proiect este unul complementar la investițiile din domeniul nuclear care au fost deja anunțate de România. Unele surse din cadrul proiectului au afirmat că finanțarea acestuia va fi realizată de către compania americană. Centrala nucleară are drept scop continuarea asigurării independenței energetice a României.
Americanii vor finanța centrala nucleară din România
Last Energy este o companie americană care este susținută de aceiași investitori care sunt implicați în dezvoltarea proiectelor Space X, a lui Elon Musk. Firma americană se ocupă cu dezvoltarea soluțiilor inovative pentru reactoarele nucleare modulare de dimensiuni mici. Acesta au o putere instalată de 20 MWh.
În cadrul acestui efort comun care vine din partea Parteneriatului Strategic România și Statele Unite ale Americii, premierul României, Nicolae Ciucă a arătat că pe teritoriul țării noastre sunt specialiști capabili să poată ajuta la implementarea unui astfel de proiect. Acesta ar putea ajuta la realizarea obiectivului strategic ca România să atingă independență energetică.
În cadrul discuției care a avut loc cu reprezentanții companiei Last Energy, au mai participat și ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și Răzvan Nicolescu, care este membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare. Menționăm că în Pitești există de peste trei decenii fabrica de Combustibil Nuclear. Această fabrică este singura de acest tip la nivel european. Producția de combustibil nuclear pe bază de uraniu natural de tip CANDU – CANadian Deuterium Uranium, a început în România în anul 1980.