26 mai 2022 | 09:18

Ce înseamnă amânarea ratelor pentru români: cum ajungi să plătești mai mult, inevitabil

ACTUALITATE
Ce înseamnă amânarea ratelor pentru români: cum ajungi să plătești mai mult, inevitabil

Modul în care statul român îți întinde o mână de ajutor este absolut terifiant. La câteva zile după ce a anunțat o favoare fabuloasă pentru românii vulnerabili, sub forma posibilității de amânare a ratelor, aflăm că, de fapt, vei da și mai mulți bani înapoi, nu doar ratele restante.

Bogdan Neacșu este președintele Asociației Române a Băncilor, iar în contextul anunțului venit din partea coaliției cu referire la posibilitatea de amânare a ratelor, acest a făcut câteva mențiuni importante. Oficialul a venit cu niște avertismente importante pentru români.

În primul rând, a atras atenția asupra faptului că suspendarea plății ratelor nu înseamnă sub nicio formă dispariția acelor ratele, ele se vor achita. Sunt șanse foarte mari să ajungi însă să dai bani mai mulți înapoi, după perioada de păsuire, pentru că dobânda continuă să se calculeze în perioada de păsuire, ducând în final la rate mai mari, după amânare. Dacă între timp se mai mărește și inflația, situația devine și mai problematică.

De ce să nu-ți amâni ratele la bancă

„Aşa cum ştiţi, în economie nu există soluţii panaceu, iar măsurile ar trebui să ţină seama de context şi de potenţialele consecinţe. Dacă la începutul pandemiei, o parte însemnată a populaţiei şi din sectorul companiilor a fost afectată de măsuri de suspendare temporară a activităţii, contextul actual este diferit şi nu suntem în faţa unui blocaj economic general.

Provocările vin mai degrabă din sfera creşterii inflaţiei şi a cheltuielilor care afectează în mod diferit anumite persoane şi sectoare economice. De aceea, este important ca atât noi, băncile, cât şi clienţii, să avem o abordare prudentă şi orientată către găsirea unor soluţii individuale şi personalizate, în funcţie de situaţia în care se află debitorul.

Consumatorii trebuie să reţină că această suspendare nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze şi pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare. De asemenea, în contextul tendinţei de creştere a inflaţiei există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească”, a declarat Bogdan Neacşu, la solicitarea AGERPRES.

În același context, șeful ARB a atras atenția să discuțiile cu reprezentanții Guvernului pe marginea amânării ratelor nu sunt noi, dar fac parte dintr-un set mai amplu de posibile măsuri care au fost luate în calcul.

„Sistemul bancar a spus foarte clar că participă alături de Guvern, Ministerul Finanţelor şi BNR pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru clienţii care întâmpină dificultăţi în rambursarea ratelor. Şi facem deja acest lucru. Băncile au demonstrat în ultimii doi ani că pot veni cu soluţii viabile şi pot fi alături de debitori – fie că este vorba de perioade de graţie, de rescadenţări sau de restructurări ale creditelor care au ajutat la depăşirea cu succes a crizei provocate de pandemie”, a atras atenția Neacşu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele