05 dec. 2022 | 17:22

Ce e noua taxă pe inflație și cine o va plăti: e mare foame de bani la buget, statul nu mai lasă nimic pentru omul de rând

ACTUALITATE
Ce e noua taxă pe inflație și cine o va plăti: e mare foame de bani la buget, statul nu mai lasă nimic pentru omul de rând

Foamea bugetului de bani începe să se resimtă din ce în ce mai profund. Pe de-o parte, statul cheltuie sume amețitoare cu asistența socială, iar pe de alta supune la jug românii care fac eforturi să aibă venituri mai generoase.

Atunci când oamenii politici nu sunt capabili să construiască strategii de investiții care să aducă în mod natural prosperitate economică și, implicit, mai mulți bani la buget, apelează la singura variantă pe care sunt capabili s-o gestioneze. Care anume? Pun jugul pe românii activi, majorează taxele sau le diversifică, ori le dau alte forme și alt înveliș exterior.

Oricare ar fi măsura în care se impune povara suplimentară, un lucru e cert. Ți se taie orice elan sau dorință de a fi mai prosper, când vezi că nici nu apuci bine să faci ceva în țara ta, că statul te înșfacă precum un lup nemâncat de luni de zile și sălbăticit de pustietate.

Din păcate, este și va fi din ce în ce mai greu să trăiești decent în România, dacă nu vei fi capabil în același timp să întreții aparatul bugetar supradimensionat și tot mai costisitor, plus pomenile lor electorale.

De ce tragem această concluzie? Numai analizând modificările fiscale legate de impozitarea pentru câștigul din depozitele bancare îți dai seama că situația e gravă și șansele tale de a te dezvolta cât de cât sunt supuse eșecului, din start.

Conform prevederilor noii Ordonanțe nr. 16 din 15 iulie 2022, s-au stabilit noi plafoane pentru plata contribuţiei asigurărilor sociale şi de sănătate (CASS), de 6, 12 şi 24 de salarii minime brute. Amintim că, în prezent, se plătește impozitul pe venit cu reține la sursă și contribuția la sănătate, în situația în care se depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie.

A apărut și taxa pe inflație. E ireal ce se întâmplă!

Modificările fiscale sunt văzute cu ochi critici de experți, care le consideră a fi un fel de noua taxă pe inflație.

„Prin aplicarea CASS de 10% pe câştigurile din dobânzile bancare care depăşesc nivelul 6 -12 sau 24 de salarii minim brute, statul pune o nouă taxă pe inflaţie, aşa cum a fost şi când a majorat TVA”, e de părere Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.