Ce decizie a luat Viktor Orban, după ce Ungaria a intrat în stare de urgență. Mulți dintre cetățeni sunt nemulțumiți

Ce decizie a luat Viktor Orban, după ce Ungaria a intrat în stare de urgență. Mulți dintre cetățeni sunt nemulțumiți

Viktor Oran a venit cu prima mutare după ce Ungaria a intrat în stare de urgență. Guvernul de la Budapesta a anunțat că „profitul suplimentar” al companiilor multinaționale și al băncilor va fi reținut de stat, pentru „protejarea cheltuielilor generale” ale țării.

Prima măsură luată de guvernul ungar, după ce s-a intrat în stare de urgență

Măsura a fost implementată la scurt timp după decretarea stării de urgență, guvernul poate lua decizii rapid, fără a mai trece prin procedurile juridice obișnuite.

Astfel, băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri vor fi nevoite să plătească taxe la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor ”în exces”, a spus premierul Viktor Orban, citat de Reuters şi MTI.

Orban îşi justifică decizia prin creşterea prețului energiei şi înrăutăţirea vieții din Ungaria.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán.

Novák Katalin a venit, totodată, cu un mesja pe Facebook în care anunță că a semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament.

„Amendamentul extinde posibilitatea aplicării situațiilor de urgență în caz de conflict armat, situație de război sau dezastru umanitar într-o țară vecină. Răspunsurile Ungariei la pandemie au confirmat, de asemenea, că, în cazul unei crize neașteptate, sunt necesare decizii și acțiuni rapide și decisive. Poporul maghiar dorește să trăiască în siguranță, iar acest lucru trebuie să îl asigure liderii țării. Guvernului i se oferă posibilitatea – doar în contextul Stării de Urgență – de a lua decizii importante atunci când intervine o situație de urgență. Parlamentul va funcționa în mod constant chiar și în perioade de criză, iar Guvernul va avea responsabilitatea calificată de a acționa în conformitate prevederile legale în cazul stării de urgență. Ungaria își dorește pace, de aceea eu personal lucrez pentru ca efectele războiului să afecteze cât mai puțin posibil viața de zi cu zi a familiilor maghiare!”, a anunțat Novák Katalin.

Citește și: Ungaria a declanșat stare de urgență. Decizia lui Orban, luată imediat după ce miniștrii au depus jurământul

Citește și:
Etichete: