Cât de verde este energia nucleară, de fapt: concluziile nemților, un avertisment important

de: Alexandru Puiu
20 05. 2022

În ultimele luni, în contextul crizei energetice din Europa, amplificată de sancțiunile aplicate Rusiei, s-a vehiculat din ce în ce mai mult tranziția la energie nucleară și construcția de microcentrale nucleare. În realitate, acestea sunt departe de a fi doar lapte și miere.

În speranța găsirii unei soluții rapide la criza energetică, Comisia Europeană a făcut presiuni în ultimele luni pentru certificarea energiei nucleare ca fiind o investiție sustenabilă în taxonomia elaborată de blocul comunitar. Cu alte cuvinte, încearcă să certifice construcția de centrale nucleare ca fiind investiții verzi ce pot fi realizate cu fonduri europene. Din păcate, autoritățile de la Berlin nu sunt de acord cu această practică, iar argumentele nu sunt deloc neglijabile.

Centralele nucleare, nu foarte verzi

Executivul Uniunii Europene face eforturi la această oră pentru a obține aprobarea din partea statelor membre UE și a Parlamentului European pentru planul conform căruia investițiile în centrale nucleare și centrale pe gaze să fie etichetate drept sustenabile. Momentan, pe marginea acestui subiect, nu există însă un consens, mai ales în rândul celor mai mari puteri din Uniune.

De exemplu, Germania este cea mai mare economie din Uniunea Europeană și se numără printre țările care nu au nicio intenție să fie de acord cu propunerea executivului comunitar, săptămâna viitoare, când aceasta va fi supusă la vot.

„Guvernul federal şi-a exprimat opoziţia faţă de regulile privind taxonomia pentru energia nucleară. Acest „nu” este un semnal politic important care clarifică faptul că energia nucleară nu este sustenabilă şi deci nu poate face parte din taxonomie”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerele Mediului şi Economiei din Germania. „În consecinţă, Guvernul federal va vota, în cadrul Consiliului European, pentru o obiecţie la propunerea Comisiei privind Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei”, se arată în comunicatul de presă.

Miza din spatele acestei inițiative a Franței este foarte mare, iar beneficiile semnificative, cel puțin pe termen scurt și mediu. Includerea energiei nucleare pe lista investițiilor sustenabile este simbolică pentru o industrie energetică ce încearcă, în egală măsură, să lupte împotriva schimbărilor climatice, dar să scape și de dependența de Rusia. În final, eticheta verde europeană va permite atragerea mai uşoară de capital pentru a finanţa noile proiecte de centrale nucleare la un preţ mai accesibil, într-o perioadă în care toți investitorii vor să fie asiguraţi că respectă normele de mediu, sociale sau de bună guvernanţă.