28 iun. 2022 | 17:23

Castelul din Apuseni distrus de Sergiu Nicolaescu de dragul cinematografiei socialiste: a fost „vedeta” filmului „Noi, cei din linia întâi”

ENTERTAINMENT
Castelul din Apuseni distrus de Sergiu Nicolaescu de dragul cinematografiei socialiste: a fost „vedeta” filmului „Noi, cei din linia întâi”

Castelul de la Zlatna, care este acum proprietatea Hilton, a fost distrus de către Sergiu Nicolaescu, de dragul cinematografiei. Află întreaga poveste despre decizia regizorului, dar și cu cât a fost vândut castelul.

Castelul din Munții Apuseni, după ce a fost scos la vânzare, în anul 2019, a fost preluat de către o casă de licitații. Aceasta a reușit să vândă impozanta construcție către Hilton România, pentru prețul de 260.000 de euro. Acest castel ar putea deveni ulterior un hotel de lux, după cum afirma primarul Zlatna, Silviu Ponoran, la acea vreme.

Acest castel a fost vândut cu 35.000 de euro mai puțin decât oferta inițială. În tot timpul, prețul de vânzare a fost de 550.000 de euro, fiind o clădire importantă din punct de vedere istoric, dar care a făcut parte și dintr-o producție cinematografică a perioadei comuniste, „Noi, cei din linia întâi”.

Castelul a fost utilizat în anii ’80 în pelicula anterior menționată, la decizia regizorului Sergiu Nicolaescu. În timpul filmărilor, castelul din Apuseni a fost grav deteriorat, atunci când unele încăperi au fost incendiate. Aceste acțiuni au trezit nemulțumirea anumitor persoane.

Această construcție a fost ridicată în perioada 1936-1939 de către fostul prim-ministru al României, Ion Gigurtu. Castelul reprezenta reședința de vară a politicianului, fiind așezat pe un teren de 8.800 de metri pătrați și având o suprafață utilă de 1.358 de metri pătrați.

Castelul din Apuseni ar trebui să devină un hotel

De asemenea, această construcție era utilizată și ca sediu administrativ al societății miniere „Mica” deținută de către Gigurtu, care se ocupa cu extragerea aurului și al metalelor prețioase. Stilul arhitectural al castelului este Neoromânesc cu influențe din Moldova.

Castelul de la Zlatna

Castelul de la Zlatna, reşedinţa de vară a prim-ministrului regelui Carol al II-lea, Ion Gigurtu

Castelul se regăsește pe drumul șerpuit de lângă râul Ampoi care leagă Alba Iulia de Abrud. Interiorul castelului este în mare parte distrus, iar pentru ca acesta să fie renovat, necesită investiții foarte mari. Imobilul a fost utilizat ca sediul unei societăți, iar mai apoi ca sediul unei școli pentru copiii locuitorilor din zonă.

După anii 1980, clădirea a fost cedată unei unități militare, acesta fiind și motivul pentru care a fost utilizată de către marele regizor în film. După Revoluția din 1989, imobilul a intrat în proprietatea Consiliului Județean Alba, iar în anul 2003, acesta a fost scos la vânzare.

Cu toate că a fost scos la licitație, nu au existat doritori, iar apoi, acesta a fost cumpărat de către o firmă italiană contra sumei de 400.00 de lei. În anul 2009, aceasta a făcut o investiție pentru a opri distrugerea acestui castel, fiind schimbat acoperișul și montate instalațiile de scurgere a apei de ploaie.

Ulterior, administratorul companiei a renunțat la ideea de a transforma castelul în hotel și l-a scos la vânzare, dar  din nou, niciun cumpărător nu era interesat. Investiția pentru ca acest castel să poată fi transformat în hotel se ridică la suma de un milion de euro.