„Capcana” din portbagaj pentru care românii primeau amendă de 700 de lei, eliminată. Ce au decis aleșii în legătură cu trusa de prim ajutor

Senatul României a adoptat o propunere legislativă legată de circulația pe drumurile publice, prin care sunt vizați sute de români.

Senatul României a adoptat luni, 3 octombrie 2022, propunerea legislativă de completare a ordonanței de urgență (OUG) 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care conducătorii de mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate.

Potrivit proiectului de act normativ inițiat de un grup de parlamentari preponderent USR, art 8 al OUG 195/2002 stipulează că „pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepția celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere și tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate”.

Obligarea șoferilor de motociclete și mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizante, trusă de prim ajutor şi extinctor este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetățenilor care se încadrează în această categorie”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

Legea nu se schimbă pentru mașini

Lipsa trusei medicale, a extinctorului sau a triunghiurilor reflectorizante le poate aduce șoferilor amenzi cuprinse între 590 și 725 de lei.

Conținutul minim al trusei sanitare auto este reglementat de Ordinul nr. 987/2007 pentru aprobarea conținutului minim al trusei sanitare auto.

Ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să asigure o etanșeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
  • să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.

Eticheta trusei sanitare auto trebuie să conţină denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului şi denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, după caz.

La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Etichete: