Avertisment de la vârful OMS. O nouă variantă mortală COVID ar putea apărea

Avertisment de la vârful OMS. O nouă variantă mortală COVID ar putea apărea

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că o nouă variantă de coronavirus ar putea apărea. Lipsa supravegherii infecțiilor cu Sars-Cov-2 poate duce la apariția unei noi tulpini „îngrijorătoare”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Eșecurile strategiilor de combatere a COVID-19 în acest an continuă să creeze „condițiile perfecte” pentru apariția unei noi variante mortale, a sublinit el.

OMS, anunț ce dă fiori: O nouă variantă mortală COVID ar putea apărea în lume

Președintele Organizației Mondiale a Sănătății a precizat, vineri, 2 decembrie, că lacunele despre supravegherea, testarea, secvențierea și vaccinarea COVID continuă să creeze „condițiile perfecte pentru apariția unei noi variante îngrijorătoare”, transmite Reuters.

După ce a trecut apogeul pandemiei de coronavirus, țările lumii încep să slăbească frâiele în ceea ce privește supravegherea, testarea și vaccinarea împotriva acestei afecțiuni cu peste șase milioane de victime până în prezent.

Majoritatea populației are un anumit nivel de imunitate la noul coronavirus, fie datorită unei infecții anterioare, fie datorită vaccinării, potrivit estimărilor agenției mondiale de sănătate.

„Suntem mult mai aproape de a putea spune că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu am ajuns încă acolo”, a explicat Tedros la o conferință de presă. Comentariile șefului OMS vin în contextul în care China înregistrează o revenire a numărului de infecții.

Cine sunt expuși riscului de infectare de Sars-Cov-2

Remediind lacunele globale în materie de vaccinare, responsabilul tehnic al OMS, Maria Van Kerkhove, a spus că Agenția dorește ca guvernele din întreaga lume, inclusiv din China, să se concentreze pe persoanele expuse riscului (cum ar fi cele cu vârsta peste 60 de ani) și pe cei cu afecțiuni subiacente. A fost încurajator faptul că Beijingul își ajustează strategiile actuale de control al COVID, a declarat Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență al OMS.

Proteste masive în China din cauza politicii „zero COVID”

Între timp, sub umbrela protestelor masive, președintele chinez Xi Jinping a transmis că varianta Omicron a coronavirusului este mai puţin letală, prin urmare ea permite „mai multă flexibilitate” în privinţa restricţiilor. Comentariul său vine la aproape o săptămână după izbucnirea manifestațiilor față de politica „zero COVID”.

Încercând să tempereze aceste revolte, autorităţile locale chineze din diferite regiuni şi oraşe au început să relaxeze restricţiile. Protestele au început în urmă cu o săptămână, după distribuirea intensă pe reţelele sociale a unei înregistrări video cu un incendiu în oraşul Urumqi. Din cauza măsurilor de lockdown, pompierii nu au putut interveni la timp pentru stingerea focului, 10 oameni pierzându-și viața.

Etichete: