04 oct. 2022 | 08:26

Anunțul dimineții de la Casa de Pensii: nu ți-ai dori să te numeri printre acești pensionari, trebuie să dai bani

ACTUALITATE
Anunțul dimineții de la Casa de Pensii: nu ți-ai dori să te numeri printre acești pensionari, trebuie să dai bani

În timp ce milioane de pensionari români așteaptă cu interes majorarea pensiilor promisă de autoritățile guvernamentale, mulți dintre ei tocmai au aflat că trebuie să dea bani înapoi către statul român.

O nouă ordonanță de urgență atrage atenția asupra noului mecanism prin care pensionarii români trebuie să plătească CASS, impozitul pentru sănătate. Este vorba de un calcul simplu și, implicit, niște bani în minus. Anumiți pensionari trebuie să plătească în continuare contribuții la sănătate. Partea bună este că pragul a mai fost un pic ridicat. Partea proastă este că nu a fost ridicat foarte sus.

Pensionarii care trebuie să plătească CASS

Toți pensionarii români cu pensie de peste 4000 de lei trebuie să achite statului român contribuția la sănătate, CASS. Partea bună este că nu se plătește CASS pe întreaga sumă, ci doar pe diferența de peste 4000 de lei. Chiar și așa, având în vedere că vorbim de 10% din total, pensionarii privilegiați vor suferi destul de mult, după cum se menționează în anunțul Casei de Pensii.

„Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, arată Casa de Pensii.

Decizia a fost luată pe baza unei note de fundamentere din spatele noii ordonanțe conform căreia ”baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”. Printr-un calcul simplu, dacă un pensionar are o pensie de 4393 de lei, el va plăti CASS pentru cei 393 de lei care depășesc pragul de 4000 de lei. În consecință, va pierde 39,3 lei care vor fi reținuți din pensie de către autorități pentru achitarea contribuțiilor la sănătate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele