08 aug. 2022 | 15:10

ANAF s-a pus pe acești români care fac asta pe Facebook, ai grijă ce postezi, să nu te calce garda

ACTUALITATE
ANAF s-a pus pe acești români care fac asta pe Facebook, ai grijă ce postezi, să nu te calce garda

Tu știi cine te urmărește pe Facebook? Un fost coleg de școală, actualii colegi de muncă, neamurile? Da, toți avem astfel de urmăritori, dar unora dintre noi le vor da „follow” și inspectorii de la ANAF.

Fiscul caută soluții pentru a crește colectările la buget, iar una dintre ele pare a fi să urmărească românii care afișează un stil de viață ostentativ și să verifice dacă acel trai de lux se justifică din veniturile declarate oficial către organele fiscale.

Trăim în România, și asta ne umple newsfeed-ul de lux

Omul nu postează pe Facebook când e supărat, când n-are bani sau când nu își poate plăti facturile. Desigur, câteodată ne mai vărsăm supărarea acolo, dar „regula” general valabilă este de a te expune cu lucrurile cele mai pozitive din viața ta sau pe care tu le consideri demne de admirat.

Așa se face că, cel puțin la noi în țară, majoritatea utilizatorilor rețelelor sociale afișează un trai care, la prima vedere, te face sa te simți chiar stânjenit. Mașini de lux, haine de firmă, vacanțe prin locuri despre care nici n-ai auzit sau pur și simplu îi vezi, cât e anul de lung, stând la soare pe șezlong, în timp ce tu aștepți cele două săptămâni din vară să te poți relaxa. De unde au acești oameni bani pentru toate extravaganțele? – asta te întrebi tu, ne întrebăm și noi, dar mai important este că se întreabă și Fiscul.

Prin urmare, inspectorii ANAF vor începe să verifice dacă traiul afișat este acoperit de veniturile legale, declarate, pentru care se plătesc taxe, impozite sau alte contribuții, conform legislației fiscale în vigoare.

„Trebuie să facem aceste controale privind situația fiscală personală. Sunt persoane care au o avere cel puțin afișată foarte mare și care se constată că nu și-au plătit sau nu au avut veniturile care să justifice de unde au acești bani.

Dacă unei persoane îi apar proprietăți de natură imobiliară sau mobile, mașini foarte scumpe, vedem dacă în conturile bancare au apărut sume mari de bani și care nu pot să fie justificate sau, în cazul în care au societăți comerciale, vedem dacă și-au creditat aceste sume, că știți că există o practică frecventă să-ți împrumuți propria ta societate cu sume mari de bani.

Dacă diferența dintre venitul estimat, ținând cont de aceste trei elemente pe care vi le-am spus și venitul pe care el l-a declarat depășește 50.000 de lei, atunci deja este un semnal de alarmă și intră în analiza noastră de risc” a declarat directorul ANAF.