25 ian. 2022 | 06:00

Amendă de până la 3000 de lei pentru un gest în trafic pe care îl faci zilnic: e pentru binele tău

ACTUALITATE
Amendă de până la 3000 de lei pentru un gest în trafic pe care îl faci zilnic: e pentru binele tău

Șoferii români au parte de vești proaste după vești proaste. După ce au explodat prețurile la carburant la început de 2022, se vehiculează și schimbări importante la Codul Rutier, legea fundamentală pentru circulatul pe drumurile publice din România.

Cel puțin momentan, Codul Rutier pe 2022 nu a suferit schimbări semnificative față de versiunea de anul trecut. Nici măcar punctul de amendă nu s-a schimbat, rămânând fixat la 145 de lei, la fel ca în ultimii câțiva ani. Pe de altă parte, însă, există mai multe proiecte care au mari șanse să fie legiferate în următoare luni, având în vedere că vin din ”curtea” Poliției Române.

Codul Rutier 2022 – amendă pentru claxon și agresivitate în trafic

Șoferii români par cei mai nerăbdători dintre toți, iar această lipsă de răbdare transpusă în claxoane, manevre de intimidare și alte gesturi agresive urmează să fie penalizată cât se poate de scump. Dacă proiectul de lege va fi promulgat, înainte chiar de jumătate acestui an, vei putea primi o amendă de până la 3000 de lei pentru depășiri periculoase și claxonat excesiv.

Poliția Română se străduiește de mai mult timp să sancționeze șoferi agresivi de pe străzile din România, dar până acum nu a avut un cadru legal foarte bine pus la punct care să faciliteze respectivele penalizări. Deși inițiativa nu este neapărat una nouă, acum se pare că există suportul din partea Parlamentului pe marginea subiectului. Mai mult decât atât, până și mulți șoferi sunt încântați de această inițiativă.

„E o idee foarte bună. Toată lumea conduce, fără să respecte regulile de circulație. Sunt agresivi și în viața particulară. Exprimă modul lor de viață.” a declar un șofer pentru Digi24. „Mi se pare foarte bine, din punctul meu de vedere este excepțional. Cu toate că eu am 150 de cai, e bine!” a subliniat altul.

În final, manifestările de agresivitate în trafic vor fi sancționate în 2022 cu amendă între 1305 și 2900 lei. Lista gesturilor luate în vizor de Poliția Română este următoarea:

– Dat flash-uri și claxonat în mod repetat ceilalți șoferi
– Făcut slalom printre mașini
– Circulat foarte aproape de alt vehicul
– Accelerat mașina prin patinarea excesivă, în gol, a roților
– Întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână
– Conducerea pe o roată a motocicletei

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele