Amendă de 2900 de lei pentru șoferii care fac această greșeală pe autostradă: la ce trebuie să fii atent

Amendă de 2900 de lei pentru șoferii care fac această greșeală pe autostradă: la ce trebuie să fii atent

Șoferii fac în general manevre ca să scape de cozile interminabile care se formează pe șosele. Doar că aceste manevre îi pot costa destul de scump.

Chiar recent, după minivacanța de Sfânta Maria, traficul a fost unul infernal pe autostrada A2. În acest sens, polițiștii au depistat mai mulți șoferi care au depășit pe banda de urgență de pe autostrada.

În acest context, șoferii prinși au rămas fără permis, dar au primit și câte o amendă de 2.900 de lei fiecare.

Șoferii pot rămâne fără permis în această situație

Ca referință, conform noului Cod Rutier, ce a intrat în vigoare în februarie anul acesta, șoferii care circulă pe banda de urgență a autostrăzii în mod nejustificat rămân fără permis pentru 90 de zile. De asemenea, ei pot primi o amendă între 1305 și 2900 de lei.

Mai mult, suspendarea permisului de circulație pentru patru luni se aplică pentru circulația sau întoarcerea pe contrasens pe autostradă, depășirea limitei de viteză cu peste 70 de kilometri la oră și nerespectarea regulilor de circulație la trecerea la nivel cu linia de cale ferată.

De asemenea, mai este important de menționat că, după cum deja știi, centura de siguranță este obligatorie, atunci când te afli în mașină, fie că vorbim de momentele în care ești șofer sau pasager. Conform Codului Rutier, dacă ești prins fără ea, riști amenzi mari. Poți primi între 290 de lei și 435 de lei amendă.

Amenzile ar putea fi, totuși, ultima ta problemă, în cazul unui accident, centura de siguranță putând să-ți salveze viața. Cu toate astea, conform Codului Rutier 2022, există anumite condiții în care nu ești obligat să o porți, în cazul în care nu știai.

În primul rând, dacă suferi de anumite boli sau afecțiuni, ești scutit de la purtarea centurii. Atenție, totuși: trebuie să ai un certificat medical de scurtire de la medic, pentru a putea dovedi acest lucru, în cazul în care ești oprit în trafic de Poliția Rutieră. Mai multe despre situațiile în care ai voie să nu porți centura de siguranță poți citi AICI.