Actrița iubită de milioane de români care a spus: M-am săturat să ”sar din floare în floare”, ca să am unde să dorm

Actrița iubită de milioane de români care a spus: M-am săturat să ”sar din floare în floare”, ca să am unde să dorm

Vasilica Tastaman a fost o actriță iubită de milioane de români, dar și de către foarte mulți bărbați cunoscuți de la acea vreme. Află detalii despre cunoscuta artistă și viața ei personală tumultoasă.

Celebra actriță născută în Brăila a avut o pasiune pentru teatru încă de la vârsta de 16 ani, atunci când debuta pe scena teatrului orașului natal. Cu toate că anterior a fost  o ucenică a fabricii de textile din zonă și nici studii în domeniu nu a avut, ea a reușit să se remarce alături de mari actori români pe cele mai cunoscute scene ale teatrelor precum Giuleși și Bulandra.

„Aș spune, fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea niciun fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era o bijuterie. Eu n-am ce să vă povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea’, afirma Radu Beligan despre cunoscuta actriță.

Lucia Sturdza Bulandra a fost cea care a propulsat-o pe Vasilica Tastamant într-o carieră strălucitoare. La acea vreme, Vasilica Tastaman lucra la Teatrul Municipal București, în prezent Teatrul Bulandra. Directoarea a auzit că aceasta este nemulțumită și că ar dori să plece în orașul natal, însă marea doamnă a scenei românești a dorit să afle mai multe detalii despre plecarea sa.

Astfel, Lucia Sturdza Bulandra află că actrița sa preferată nu are unde locui, afirmând că: „eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am săturat… să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm!”. Lucia Sturdza Bulandra nu a stat pe gânduri și a cerut personal primarului o locuință pentru actriță.

Această întâmplare a fost însă explicată de către Vasilica Tastaman într-un interviu. Actrița a dorit să ofere o altă variantă față de ceea ce este cunoscut în popor și despre cum au povestit alții.

„Un an am dormit la Teatrul din Giuleşti pe patru scaune… şi aveam un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine; în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea. Am jucat şi pe Lipscani, în sala Rapsodia, şi a venit toată protipendada teatrului românesc, şi, bineînţeles, doamna Bulandra.

Şi-mi amintesc că, după spectacol, uşa cabinei mele s-a dat de perete, şi am auzit un glas puternic: «Unde-i aia mică?» Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr, o mână zdravănă de prieten, şi mi-a spus: «Eşti actriţa mea». Şi a plecat.

La Teatrul Municipal o vreme am dormit în cabina de la coafură. Când a aflat, doamna Bulandra m-a dus la primul secretar, şi, ajungând în faţa lui, a căzut în genunchi. Îmi amintesc că era îmbrăcată superb, cu o pălărie enormă. L-a întrebat dacă ştie cine sunt, şi, evident, el nu ştia. Atunci ea i-a spus: «e cea mai talentată actriţă a mea. Ultimul meu copil. N-are casă»”, afirma actrița în trecut.

actrița milioane români
Vasilica Tastaman a reusit sa isi construiasca o cariera uriasa pe scenele marilor teatre

Edilul a refuzat onorarea cerinței, astfel că Lucia Sturdza Bulandra s-a aruncat la picioarele acestuia pentru a o ajuta cu locuință, lucru care s-a și întâmplat în zilele următoare. Dan-Silviu Boerescu o prezintă pe Vasilica Tastaman într-unul din volumele sale ca fiind „femeia care a despărțit-o pe Anda Călugăreanu de Dan Tufaru, iubita lui Gheorghe Dinică și a altor vedete, dar și soția celebrului antrenor de la Steaua, Emeric Jenei, a fost o actriță talentată și cu mult sex appeal, care a răvășit efectiv lumea artistică a României din anii ʼ60-ʼ80”.

Viața tumultoasă pe care a avut-o actrița iubită de milioane de români

Fostul antrenor Emeric Jenei a afirmat în trecut că s-a întâlnit cu ea și familia ei care i-au povestit multe lucruri interesante, printre care și regretul că a plecat și că nu a rămas în țara natală. Vasilica Tastaman a fosst căsătorită cu cunoscutul antrenor vreme de 10 ani.

După mariajul cu Emeric Jenei din care a rezultat singurul copil al ei, ea s-a recăsătorit cu Dan Tufaru, cel care i-a fost soț Andei Călugăreanu. Atunci când cunoscuta actriță l-a prins în mrejele dragostei, acesta încă era soțul cântăreței. Vladimir Găitan, un alt actor celebru a vorbit despre povestea de iubire dintre cei doi, la un moment dat.

„Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu”.

Ambii au divorțat de partenerii lor, iar mariajul dintre ei a durat mai puțin de un deceniu. Relația a fost una plină de urcușuri și coborâșuri, având în vedere că actrița a avut câteva escapade, în timp ce Dan Tufaru și-a înecat amarul în alcool.

Un alt bărbat care i-a atras atenția cunoscutei actrițe a fost Gheorghe Dinică. Acesta obișnuia să îi cumpere flori, iar povestea dintre ei, chiar dacă nu a durat mult, a fost una frumoasă, după cum povestea actorul Dumitru Rudăreanu pentru „Doamne de poveste”.