Actorul care și-a dat viața pentru scenă: Valeria Seciu nu s-a mai recăsătorit după decesul lui Octavian Cotescu. Unicul lor fiu, un călugăr

de: Iulia Kelt
09 12. 2022

Octavian Cotescu este unul dintre cei mai importanți și talentați actori pe care i-a avut România.

Din nefericire, acesta „s-a prăpădit” mult prea devreme, lăsând în urma sa o moștenire cinematografică și teatrală unică. În mod evident, el va trăi mereu în inimile iubitorilor de film românesc, întocmai prin intermediul rolurilor sale.

Octavian Cotescu în filmul „Operațiunea Monstrul” (1976)

Octavian Cotescu, unul dintre cei mai importanți actori români din generația de aur

Actorul Octavian Cotescu s-a născut în data de 14 februarie 1931, la Dorohoi, și a murit la București, în data de 22 august 1985.

El a fost unul dintre cei mai iubiți actori ai generației de aur, iar activitatea sa artistică cuprinde multe roluri în filme, dar și pe scenele de teatru.

A jucat mulți ani la Teatrul Bulandra, unde a avut ocazia de a împărți scena cu Toma Caragiu, Florian Pittiș, Gina Patrichi, Ileana Predescu, Ștefan Bănică, Ion Besoiu, Dan Nuțu, Victor Rebengiuc sau Marin Moraru.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a, în anul 1967, pentru „merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Cât privește viața personală, Octavian Cotescu a fost căsătorit cu actrița Valeria Seciu, iar împreună au avut un copil, pe Alexandru Cotescu care, în 1974, primea șansa de a juca în „Păcală”, ca mai târziu să se retragă către cele sfinte, pe Muntele Athos, sub numele de Daniil.

După dispariția lui Octavian Cotescu, Valeria Seciu nu a vrut să se mai recăsătorească, preferând să-i rămână fidelă celui pe care îl numea iubirea vieții ei. Actrița a murit, la rândul ei, în data de 6 septembrie 2022.

Octavian Cotescu în filmul „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1980)

Dispariția bruscă a celui care a fost Octavian Cotescu

În anul 1985, Octavian Cotescu acuza, pentru prima oară, stări de rău.

Despre sănătatea șubredă a actorului, scriitorul Ion Băieșu avea să povestească, mai târziu, că l-ar fi avertizat să aibă mai multă grijă, însă Cotescu nu l-ar fi ascultat.

Conform relatărilor scriitorului, el ar fi intrat într-o seară în culisele Teatrului Bulandra, așa cum făcuse deja de multe ori înainte. Înainte de spectacol, cei doi obișnuiau să bea o cafea împreună.

Ca niciodată, actorul nu părea prea entuziasmat de spectacolul în care urma să joace, spunându-i lui Băieșu că amețește și că îi este frică să intre pe scenă. Nici măcar calmantul pe care îl luase anterior nu reușise să amelioreze situația.

Văzând una ca asta, scriitorul l-ar fi sfătuit pe Cotescu să amâne spectacolul, însă i s-ar fi răspuns în acest fel: „Publicul ce face? Pleacă acasă? Ce vină are el că nu mă simt eu bine?“.

„Orice om, în afară de actor! Ăsta e un lucru esenţial, la care trebuie să te gândeşti când îţi alegi o asemenea meserie. Pentru că tu ţi-o alegi, nu te obligă nimeni. Nu te faci pilot dacă ştii că ai rău de înălţime. Nu te faci actor dacă eşti vulnerabil fiziceşte“, i-ar fi răspuns Octavian Cotescu lui Ion Băieșu, imediat după acesta i-ar fi replicat „Dar orice om se poate simți rău”.

„Transpira enorm, se congestionase, vocea i se alterase, avea gesturi nesigure, s-a împiedicat de câteva ori, la un moment dat a făcut o pauză lungă între replici, privind spre culise“, a relatat Băieşu în ziarul Informaţia Bucureştiului, în anul 1985.

„Printr-un efort supraomenesc a dus spectacolul până la capăt. Publicul a primit, parcă, semnalul misterios al gestului său extraordinar şi copleşit, a aplaudat nebuneşte”, a adăugat el, despre prestația din acea seară a lui Octavian Cotescu.

Fără știrea familiei, el se interna în spital, însă mult prea târziu pentru ca medicii să mai poată face ceva pentru viața lui. Din nefericire, câteva zile mai târziu, actorul avea să moară.

Cauzele reale ale decesului actorului nu au fost niciodată dezvăluite.