Aceste afaceri vor dudui în următoarea perioadă: cererea va crește fulgerător

Aceste afaceri vor dudui în următoarea perioadă: cererea va crește fulgerător

Pe fondul scumpirilor accelerate pe care le suportă românii, dar și firmele, anumite sectoare de business anticipează că vor înregistra creșteri importante ale cifrelor de afaceri pe anul 2022.

Este vorba, de exemplu, despre piața echipamentelor de climatizare destinate segmentului rezidențial. Conform liderilor din domeniu, e anticipată o creștere a întregului sector estimată la un plus de 10-15% pentru anul în curs.

Potrivit Avi Compact, încă de la debutul crizei sanitare s-a resimțit în România un impuls impresionant pentru acest sector. Vorbim despre o creștere anuală cu 10% a pieței echipamentelor de climatizare pentru segmentul rezidențial.

„În 2021 piața rezidențială a fost de aproximativ 200.000 de unități vândute, cu o valoare estimată de peste 65 milioane de euro. Avi Compact estimează că aparatele de aer condiționat vor reprezenta 80% din valoarea totală a echipamentelor vândute. Cele mai bine vâdute echipamente de climatizare în 2022 sunt cele care pot asigura atât răcirea, cât și încălzirea unei locuințe. Beneficiarii doresc o soluție în plus pentru încălzire, în contextul prețului mare al gazelor, dar și în cazul problemelor cu termoficarea”, notează sursa citată.

Conform specialiștilor, cei mai mulți români care-și vor schimba aerele condiționate vor avea ca motivație achiziționarea unor dispozitive mai moderne și, desigur, dintr-o clasă energetică mai eficientă. Acest lucru vine pe fondul scumpirilor însemnate care apasă greu în acest moment pe bugetele familiilor din țara noastră.

Există, totuși, unele dezavantaje

Cererea mare de pe piață vine, însă, cu anumite dezavantaje. De exemplu, trebuie notat faptul că termenele de livrare pentru cele mai solicitate dispozitive au crescut, iar românii care le comandă trebuie să aștepte mai mult până primesc produsele.

„Pentru aparatele de aer condiționat estimăm că cea mai mare cerere va veni de la cei care decid să schimbe aparatele, din cauza uzurii și a consumului mare de energie. Segmentul de locuințe noi este în scădere, comparativ cu anul trecut. Conform estimărilor noastre, peste 35% din locuințele din orașele mari au cel puțin un aparat de aer condiționat. În orașele mici procentul este sub 10%. Cele mai bune piețe locale sunt București și Constanța.

Din păcate, termenele de livrare pentru astfel de echipamente au crescut – între 2 și 7 luni – din cauza creșterii cererii la nivel global, a întârzierilor în lanțul de aprovizionare cu componente, dar și a întârzierii transporturilor. Și pentru aparatele de aer condiționat termenul de livrare a crescut față de anul trecut, însă prin intermediul programului IMM Invest am asigurat finanțarea și reușim să avem suficiente echipamente astfel încât să livrăm din stoc”, explică Florin Rădulescu, Fondator Avi Compact.

Citește și: